Sociale Kaart

afbeelding

Welkom bij de Sociale Kaart! Hier vind je de sociale initiatieven en organisaties in Tilburg en daarbuiten die je kunnen helpen met hulp- of ondersteuningsvragen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Ook is het bij een aantal initiatieven mogelijk om zelf aan te sluiten en je hulp aan te bieden. En heb je het moeilijk, bedenk dan dat achter de wolken de zon schijnt. Deze periode gaat ook weer voorbij!

T-Helpt

We beginnen met een verwijzing naar T-Helpt van gemeente Tilburg. Op hun website is namelijk ook een goede sociale kaart te vinden met allerlei initiatieven in de regio die tijdens de coronacrisis kunnen helpen. Neem daar ook eens een kijkje.

Gemeente Tilburg

Op de gemeentelijke website van Tilburg staat een heleboel handige informatie. Zo kun je er kijken naar de laatste videoboodschap van burgemeester Weterings, vind je er informatie om burgerzaken online te regelen zoals het doorgeven van een verhuizing en het aanvragen van een rijbewijs, en kijk je hier voor info over de dienstverlening Werk en Inkomen. De gemeentelijke dienstverlening gaat zoveel mogelijk door. Stadswinkel Centrum blijft open. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 8:00 - 17:00 uur. Maak een afspraak online of bel met 14 013.

Ook handig om in de gaten te houden is de laatste info over de maatregelen in Tilburg. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over het ophalen van afval, de milieustraat, buslijnen etc.

Ten slotte vind je op de gemeentelijke website ook de nodige informatie voor ondernemers

AdviesPunt ContourdeTwern

Inwoners die hulp kunnen gebruiken, kunnen bellen met het AdviesPunt van ContourdeTwern: (013) 549 86 46. Bijvoorbeeld met boodschappen doen of de hond uitlaten. Ook inwoners die anderen willen helpen, kunnen dat laten weten. Het liefste via mail: adviespunt@contourdetwern.nl. Openingstijden: ma. t/m vr. 9.00u-17.00u. 

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888. Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur. De hulplijn is bedoeld voor de kwetsbaarste mensen, zoals ouderen die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen, maar ook voor zieken en de mensen in hun omgeving. 

Het Rode Kruis is ook gestart met een WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van de maatregelen rond het coronavirus. De WhatsApp-Hulplijn is bereikbaar in (vooralsnog) het Turks via 06-48158053 en in het Marokkaans- Arabisch & Tamazight (Berbers) via 06-48158055.

Online Zelfhulptrainingen (Evie)

Evie is het regionale e-healthplatform dat online zelfhulptrainingen aanbiedt voor jou. Dit kan in combinatie met begeleiding van een hulpverlener. Maar bij lichte klachten kun je met Evie ook helemaal zelf (anoniem) aan de slag. Pieker je bijvoorbeeld veel? Slaap je slecht? Of kun je niet goed ontspannen? Dan kan Evie voor jou een uitkomst zijn. Wil je aan de slag? Meld je dan aan.

Coronaloket (iPractice)

Veel nieuws dat we elke dag horen over Corona is van negatieve aard. Dat kan onrust oproepen, angst of negatieve gevoelens. Het Coronaloket biedt een pagina met tips waar je vandaag al mee aan de slag kan gaan. Ze zijn ook telefonisch bereikbaar op 020-7717996 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur. Je kunt ook een online consult boeken op donatie-basis bij een van hun psychologen. 

Voedselbank

De Tilburgse Voedselbank is geopend. Kijk op de website voor de uitgiftepunten en het actuele nieuws i.v.m. het coronavirus. Daarnaast vind je op de website informatie over hoe je de Voedselbank kunt steunen.

ONS Soepje

ONS Soepje is bedoeld voor Tilburgers die ziek zijn, bij een risicogroep horen of om een andere reden even niet (gezond) kunnen koken. Te druk met werken in vitale functies bijvoorbeeld. Momenteel kunnen zij maximaal 250 maaltijden per dag verzorgen. Aanmelden kan van maandag tot vrijdag (09:00 tot 14:00) tot ten minste 6 april via onssoepje@gmail.com of via (013) 5498646. Berichten via de chat worden tussen 11:00 en 18:00 uur beantwoord. ONS Soepje werkt samen met ContourdeTwern-Tilburg, die de locatie verzorgt, en Serve the City Tilburg verzorgt de bezorging. Kijk op de Facebookpagina voor meer info, zoals hoe je dit initiatief kunt ondersteunen.

Huiselijk Geweld (Sterk Huis en Veilig Thuis)

Meer thuis zijn betekent ook dat er meer kans is op spanningen en huiselijk geweld. Sterk Huis is daarom gestart met een chatfunctie via sterkhuis.nl. Ook Veilig Thuis is dag en nacht bereikbaar via het nummer 0800 2000. Ook als je een vermoeden hebt van huiselijk geweld kun je daar terecht. O.a. Movisie geeft tips voor hulpverleners en sociaal werkers m.b.t. huiselijk geweld tijdens de Corona-crisis.

Vader Visie

Vader Visie biedt allerlei trainingen, cursussen en dialoogcafés aan voor vaders. Op dit moment is Vader Visie bezig met het digitaliseren van een groot deel van het aanbod en zo ook de speciale online versie van ‘Relaxed met je Ex’, de training voor gescheiden vaders die de band met hun ex-partner en moeder van hun kind(eren) willen verbeteren. Helaas kan de geplande training bij Feniks voorlopig niet doorgaan, maar we hopen deze weer te kunnen aanbieden in het najaar. Patrick van Vader Visie heeft tips van vaders voor andere vaders verzameld. En daarnaast heeft hij een filmpje opgenomen met een andere mannencoach waarin zij het gesprek aangaan over mannen/vaders en woede in crisistijd.

Survival Kit voor mannen onder druk

We zitten midden in een crisis. Veel mannen zitten thuis, ook in crisis, en onder stress. Geluiden over geweld in relaties en gezinnen nemen toe. Emancipator wil net als Feniks mannen graag een helpende hand bieden. Männer.ch heeft een Survival Kit Voor Mannen Onder Druk uitgebracht, vertaald door Emancipator en partners.

Sociaal Meldpunt Tilburg

Een onafhankelijk meldpunt voor alle vragen en meldingen over de ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, wonen, werk & inkomen en jeugdhulp. Als je het gevoel hebt dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd, de hulpverlening niet lekker loopt of je er niet doorheen komt en niet precies weet waar je terecht kunt met jouw hulpvraag. Dan kun je terecht bij het Sociaal Meldpunt, die de juiste hulp en ondersteuning voor je zoeken. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur kun je bellen naar (013) 202 00 56 of neem een kijkje op de website.

Stichting Met je hart

Stichting Met je hart laat ouderen die zich eenzaam voelen weer genieten. Van mooie momenten én van nieuwe vriendschappen. Dat doen ze door regelmatig waardevolle ontmoetingen voor hen te organiseren. In Tilburg kunnen ouderen leren hoe Facetime werkt. 

Coronalijn voor migrantenouderen

Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag bellen met een speciale hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar staat volgens de initiatiefnemers ook open voor ‘gewoon’ een praatje. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben. De hulplijn (030-3400600) is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Hier vind je info en tips voor hulpverleners om eenzaamheid bij migrantenouderen te herkennen.

De Luisterlijn

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten. Kijk op de website voor meer informatie en contactgegevens.

Brabant Maatjes (voor eenzame jongeren)

Voel je je tijdens deze crisis extra eenzaam? Zou je graag contact willen maken met jongeren die in hetzelfde schuitje zitten? Twijfel dan niet en word lid van de besloten facebookgroepBrabant Maatjes! De groep is voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar die (in de buurt van) Tilburg wonen. 

Heel Tilburg Helpt

Op Facebook is een groep aangemaakt waarin inwoners van Tilburg elkaar hulp aan kunnen bieden. Deze groep is onderdeel van de Facebookgroep ‘Heel Tilburg in een groep’ en is te vinden via deze link.

Serve the City

Bij Serve the City Tilburg zijn ongeveer 300 studenten aangesloten die vrijwillig activiteiten organiseren voor o.a. hulpbehoevenden. Tijdes deze crisis kunnen ze helpen bij klusjes en delen ze o.a. soep uit. Wil jij je als vrijwilliger aanmelden of heb je een hulpvraag? Vul dan het contactformulier in op de website van Serve the City Tilburg.

Brabant Helpt Elkaar

Ook Omroep Brabant is een Facebookgroep gestart waarop inwoners van Brabant elkaar hulp kunnen bieden.

NL voor elkaar

NL voor elkaar is één van de vele websites die vrijwilligers aan buurtgenoten koppelen. Je kunt hier vragen om hulp bij boodschappen, een klusje in huis, maar bijvoorbeeld ook om iemand die digitaal met jou een spelletje wil spelen. En natuurlijk kun je zelf je hulp aanbieden. 

#coronahulp

Wil je via social media hulp zoeken of aanbieden? Gebruik hiervoor de hashtag #coronahulp.

Kindertelefoon

Ben je onder de 18 en wil je met iemand praten? Dan kun je met de Kindertelefoon bellen of chatten. Je hoeft je naam niet te vertellen. Een reden om te bellen kan zijn dat je bang of verdrietig bent of omdat er iets anders aan de hand is. Bel tussen 11.00 en 21.00 uur met de Kindertelefoon op telefoonnummer 0800 – 0432 of chat met iemand via de website.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover!

Bel 0900-0113 of start een chatgesprek op 113.nl. De medewerkers van 113 luisteren naar je verhaal en kunnen je verder helpen. Zij staan dag en nacht voor je klaar. Dit is geheel anoniem. Bij 113 kun je ook terecht als je je zorgen maakt om iemand anders. Praten over zelfmoord helpt.