Internationale Vrouwendag

afbeelding

Al meer dan honderd jaar vieren vrouwen over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag. De dag is en blijft springlevend en actueel: de gezamenlijke strijd voor gelijke rechten, zelfbeschikking, vrede en vrijheid voor alle vrouwen. 

Internationale Vrouwendag 2020

'Vrouwen & Vrijheid' is het Tilburgse thema voor 2020. Feniks Emancipatie Expertise Centrum, Theater De Nieuwe Vorst, Duvelhok en de Kennismakerij slaan de handen ineen met een feestelijk programma in Theater De Nieuwe Vorst op zondag 8 maart. Kijk hier voor meer informatie. 

Internationale Vrouwendag 2019

'Hart voor Heldinnen' is het Tilburgse thema voor 2019. 
Feniks Emancipatie Expertise Centrum, de Kennismakerij, Kunstloc Brabant slaan de handen ineen met een feestelijk programma in de LocHal op 8 maart.

Om 19.15 uur begint het programma met de opening van de -vanuit Kunstloc Brabant georganiseerde- expositie 'Unmapped', een interdiciplinair samenwerkingsproject van Claudia den Boer (fotograaf), Katja Grässli (choreograaf) en Dorien de Wit (beeldend kunstenaar en schrijver).

Hierna zal het 'Collegetour'-programma starten met hoofdgast en heldin van deze avond: 3FM-DJ Angelique Houtveen. Muzikale bijdrage komt van singersongwriter Anne van Damme.

Naast het gratis inhoudelijke programma is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de traditionele gezamenlijke maaltijd (reserveren!) in stadscafé van de LocHal.

Vanaf 22.00 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de spetterende afterparty waar dj Angelique van Hest muziek draait uit de Top2000 van vrouwelijke artiesten.

Iedereen is van harte welkom! Klik voor alle informatie op de flyer.

Internationale Vrouwendag 2018

De viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2018 stond in het teken van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en het emancipatiebeleid.

Onder leiding van Gerda de Vries, directeur van Feniks, gaven vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen hun reacties op stellingen over onder andere de lege portemonee van de emancipatieportefeuille, straatintimidatie en vrouwen in de Tilburgse Carnavalsstichting.

Wethouder Marcella Hendrickx opende met de oproep aan alle vrouwen: "Dames pak je kans en laat je horen. Ga stemmen en neem alle vrouwen om je heen mee!" Vooraf werd met volle teugen genoten van de heerlijke maaltijd die Kim van Kim's kroeg bereid had.

Brenda Adyo van stichting Chance at education oogste veel belangstelling voor haar project Venuscup. Hierdoor krijgen meiden in Kenia de kans om gewoon naar school te kunnen gaan als ze hun menstruatieperiode hebben. Daarbij wil Brenda bij Tilburgse vrouwen en meiden de cup onder de aandacht brengen als goed, duurzaam en ook goedkoop alternatief voor de gebruikelijke menstruatieproducten.

Zangeres en dichteres Kizzy draagt haar gedicht over Internationale Vrouwendag voor. Ze warmt de zaal op met Superwomen van Alicia Keys. De after party met dj LaLique en dj Marlusha kan beginnen. Internationale Vrouwendag werd tot in de late uurtjes gevierd. Klik hier om de flyer van Internationale Vrouwendag 2018 te bekijken!

Internationale Vrouwendag 2017

Tilburg heeft Internationale Vrouwendag weer inspirerend en feestelijk gevierd. 's Middags werden Mahtab, Angelique en Gerda geïnterviewd door Radio 1 Nieuws, dat live werd uitgezonden: vrouwenrechten in Nederland gaan te vaak over vrouwen in topfuncties en het glazen plafond en te weinig over vrouwen en armoede. Dit terwijl 3/4 van de Nederlandse armen vrouw is!

Om dit voor het voetlicht te brengen, reed de bus van Radio 1 naar Tilburg. Luister het interview terug via deze link (boven aan de pagina: deel 1 start om 15.15 min. tot 19.20 min., deel 2 start om 45.35 min. tot 56.40 min.).

Ongeveer 75 mensen genoten daarna van het overheerlijke Thaise buffet. Wethouder Marcelle Hendrickx opende de avond met een inspirerende speech met het advies om naast alle taken, die vrouwen vervullen, ook goed voor jezelf te zorgen. Ook ging zij in op het gebrek aan diversiteit in topfuncties.

Het publiek bekeek daarna aandachtig de film '40 jaar Feniks'. Afsluitend werd genetwerkt en gedanst. Totaal hebben 125 mensen deelgenomen aan deze Tilburgse viering.Dat diversiteit een krachtbron is, was te merken aan de super gezellige sfeer. Voor een impressie zie het fotoalbum.

Tilburgse Vrouwen Talk - 8 maart 2016

In 2016 organiseerde Feniks op 8 maart de Tilburgse Vrouwen Talk.
De avond werd ingeleid met een heerlijk Thais buffet. Daarna luisterden bijna 150 vrouwen en mannen naar de bijzondere, ontroerende en inspirerende Tilburgse Vrouwen Talks van onder anderen Marcelle Hendrickx, Godelieve Engbersen, Maya Butalid, Nelleke van Wijk, Andrea Ossenblok en Angela van Bebber. De Talks werden afgewisseld met sfeervolle muziek van singer-songwriter Bente. Het gezamenlijk zingen van het lied 'Er is een land waar vrouwen willen wonen' van Joke Smit (nog altijd actueel!) maakte de bijeenkomst compleet. Ter afsluiting gingen de voetjes nog van de vloer bij een gezellig swingfeest. Het was een geslaagde avond!

Gemist? Beleef de avond met het item van Omroep Tilburg

afbeelding