Mans genoeg

Ben jíj Mans Genoeg?!

Échte mannen zijn namelijk altijd stoer, sterk, onafhankelijk, competitief, agressief, dominant.. Een echte vent houdt van voetbal, bier en barbecueën.. Mannen mogen niet huilen, nooit bang zijn en niet te veel emoties tonen. Je bent toch zeker geen mietje?! Mannen zorgen niet, maar verdienen de kost! En mannen zijn jagers en hebben altijd zin in seks!

Kortom, er wordt ontzettend veel verwacht van een man.
Daarom zal iedere man zich wel eens afvragen: ‘Ben ik wel Mans Genoeg?’
Maar wat is nu eigenlijk mannelijkheid en wie bepaalt dit?
Het is tijd voor de moderne man om vraagtekens te zetten bij dit traditionele en beperkende keurslijf.

De stereotype man wordt beperkt in zijn ‘mens zijn’.
Vanaf jonge leeftijd wordt jongens namelijk geleerd dat ze enkel hun “mannelijke” eigenschappen moeten ontwikkelen en hun “vrouwelijke” eigenschappen moeten onderdrukken.
We zijn dus alleen maar bezig met de vraag of we Mans Genoeg zijn.
Maar zijn we eigenlijk wel mens genoeg? Hoe kunnen we de rol van mannen gaan herdefiniëren? Wat hebben mannen te winnen bij feminisme?
Door middel van een serie prikkelende thema-avonden gaan we in Mans Genoeg op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Samen gaan we de dialoog aan over thema’s als de stereotypering van mannelijkheid, actief vaderschap, het mannelijk schoonheidsideaal, relaties, emoties en het betrekken van jongens en mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen.
We nodigen je van harte uit om mee te praten tijdens deze gezellige thema-avonden, waar je o.a. boeiende gasten en inspirerende sprekers kunt verwachten!

Mans Genoeg is een project van Feniks Emancipatie Expertise Centrum, gefinancierd door het Oranje Fonds en mede mogelijk gemaakt door de Kennismakerij. Daarnaast is Emancipator samenwerkingspartner en bron van kennis over mannen en emancipatie.

Wil je (als vrijwilliger) meedenken en/of mee organiseren aan Mans Genoeg? Neem contact op met projectleider Laurens Kleijntjens via laurens.kleijntjens@fenikstilburg.nl of bel (013) 542 18 96.

Links:
oranjefonds.nl

bibliotheekmb.nl

emancipator.nl

menengage.org

emancipator.nl/imagine

1e thema-avond 'Het jaar van de man' vindt plaats op 14 maart 2019.
In 2019 vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht. Na 100 jaar vrouwenemancipatie wordt het voor de man ook eens tijd om te gaan eMANciperen. En daarom wordt 2019: het jaar van de man!
Deze feestelijke eerste thema-avond i.h.k.v. het tweejarige project ‘Mans Genoeg’ zal in het teken staan van de stereotypering van mannelijkheid.
In hoeverre zijn mannelijk/vrouwelijkheidscoderingen bepaald door onze cultuur en maatschappij? Wat heeft deze tweedeling in m/v voor gevolgen? Welke problemen worden veroorzaakt door stereotype mannelijkheid? En wat betekent ‘toxic masculinity’ eigenlijk?
Kort gezegd: we leggen de traditionele (patriarchale) mannelijkheid onder de loep en gaan hierover de dialoog aan. Zijn deze traditionele opvattingen over mannelijkheid nog wel houdbaar anno 2019?
Erik de Ridder, wethouder van emancipatie in Tilburg, zal op ludieke wijze het jaar van de man openen. Hoofdgasten zijn Frans van der Meer en Jeroen de Leijer: 
Eefje Wentelteefje legt Fred van Boesschoten langs de feministische meetlat.

Frans van der Meer en Jeroen de Leijer zijn poppenspelers. Mannen die met poppen spelen… Zijn dat eigenlijk wel echte mannen? Jeroen de Leijer doet met een hoog stemmetje net alsof hij Eefje Wentelteefje is, een meisje met vlechtjes. Daarbij verkleedt hij zich ook nog eens regelmatig als vrouw, of wat daarvoor door moet gaan. Frans van der Meer maskeert zijn gebrek aan mannelijkheid door zijn alter ego’s Fred van Boesschoten en Ferry van de Zaande stoere macho-taal uit te laten slaan. Daarnaast maakt hij gevoelige liedjes over de liefde of het gebrek daaraan. Wat zijn dit voor mannen? Zijn ze wel mans genoeg? En hoe denken zij over de beeldvorming over mannen en vrouwen? 

Wanneer: donderdag 14 maart, van 20.00 – 21.30 uur (inloop 19.30 uur)
Waar: Stemmingmakerij in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg 

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus wil je zeker zijn van een plaats?
Meld je aan via laurens.kleijntjens@fenikstilburg.nl, want vol is vol!

Na afloop zal er ruimte zijn om iets te drinken en na te praten in het Stadscafé in de LocHal. 
Voor meer info over Mans Genoeg en de komende thema-avonden, houd FacebookFeniksTilburg en het Nieuws op onze website in de gaten!