23 mei 2019 - Actief Vaderschap

afbeelding

Op 23 mei hadden we het bij Mans Genoeg over actief vaderschap! Lees hier het uitgebreide verslag van deze bijzondere avond. Het fotoalbum is hier te bekijken!

Steeds meer mannen willen actief vader zijn en meer taken in de opvoeding van de kinderen op zich nemen. In de praktijk lopen zij toch nog vaak tegen belemmeringen aan, zoals stereotypering van mannelijkheid (mannen zijn kostwinner en zorgen niet), wetgeving (hoe is in Nederland het vaderschapsverlof geregeld en hoe verhoudt ons land zich hierin tot de rest van Europa?) en het persoonlijke (de relatie met (ex-)partner, je werk en (de behoefte aan) tijd voor jezelf, de relatie met je eigen vader, etc.).

Vader-forum

Tijdens deze avond gingen we een openhartig gesprek aan met een aantal rolmodellen op verschillende vormen van vaderschap, zoals een kersverse vader, een alleenstaande vader, een actieve opa, e.a. Zij vertelden met plezier iets over hun vaderschap en de mooie en minder leuke ervaringen waar ze tegenaan lopen/liepen. Hoe hebben zij met hun partner de combinatie van arbeid en zorg verdeeld? Wat zijn de voor- en nadelen van fulltime of parttime werken, en van een partner die ook voor inkomen zorgt (of niet)? Hoe ben je zelf opgevoed en heb je hier iets uit meegenomen om zelf juist wel of niet te doen? Wat wil je je kinderen meegeven en maak je daarin verschil tussen je zoon en dochter? Wat is een vader anders dan een moeder?

Hoofdgasten

De inspirerende hoofdgasten deze avond waren Patrick Timmermans (Vader Visie), die o.a. iets over zijn werk als vadercoach vertelde, en Peer de Graaf (zanger, presentator, cabaretier én actief vader), die zijn improvisatiekunsten losliet op het thema. Beide gasten deelden in het vader-forum e.e.a. over hun vaderschap. Natuurlijk gaven we ook info over het vaderschapsverlof.

Patrick Timmermans:

Patrick is voor een opvoeding waar vaders een grotere en actievere rol spelen. Vaders hebben namelijk een voorbeeldfunctie voor m.n. hun zonen. Als vadercoach ondersteunt Patrick vaders om vanuit hun kracht en hun hart in het vaderschap te staan. Om vaders op te roepen hun verantwoordelijkheid, talent en hun taak zo goed mogelijk in te vullen als ze kunnen. Zodat kinderen opgroeien met de rijkdom van een vader.

“Vader zijn is één van de mooiste dingen in het leven van een man en kan je veel plezier en rijkdom geven. Tegelijkertijd zie ik om mij heen vaders worstelen in hun vaderschap. Dat raakt me omdat ik het herken. En ook omdat ik uit mijn ervaringen en die van anderen weet dat het anders kan. Bij veel van die vaders is er het verlangen en de wil naar een ontspannen, vreugdevol, liefdevol en vervullend vaderschap. Voor die vaders die zo graag willen en zichzelf hierin tegenkomen ben ik met Vader Visie gestart. Dat vaderschap (voor ieder) zijn eigen uitdagingen heeft maakt het ook zo fascinerend! En geeft iedere vader een enorme kans voor persoonlijke groei. Ook dat herken ik zelf. En dat maakt mijn passie met Vader Visie nog groter.” - Patrick Timmermans

Peer de Graaf:

Peer woont en werkt al vele jaren in Tilburg en is als improvisator, zanger, presentator en entertainer een echt podiumdier. Daarnaast geeft hij o.a. theaterworkshops als docent, geeft hij theatrale rondleidingen in de Piushaven en de Spoorzone en treedt hij op met diverse gelegenheidsbands. Hij ontving voor zijn theater en muziekwerk te Tilburg in 2003 de Ad Vinkenprijs. Dit alles combineert Peer met zijn actief vaderschap!

"Als 45-jarige jongen vader worden was voor mij de mannelijkste ervaring in mijn leven. In 2003 begon mijn volwassenheid." - Peer de Graaf