Financiële Zelfredzaamheid

Lees hier meer over de verschillende edities van Kracht on Tour die Feniks in Tilburg organiseerde. Lees voor andere activiteiten i.h.k.v. financiële zelfredzaamheid ‘bijzondere samenwerkingen‘.

Kracht on Tour 2019

Voor het derde jaar op rij organiseerde Feniks ‘Kracht on Tour’, het grootschalige evenement dat vrouwen kansen biedt naar opleidingen, vrijwilligerswerk, betaalde banen en diverse andere ondersteuningsmogelijkheden. Dit jaar organiseerden we Kracht on Tour vanuit samenwerkingsverband MENSS die dit ook apart financiert vanuit innovatie. Het Rijksoverheidsprogramma ‘Economische Zelfstandigheid’, waar voorgaande edities uit werden gesubsidieerd, is in 2019 helaas gestopt, maar door het grote succes van Kracht on Tour in Tilburg is vanuit MENSS besloten om het evenement te blijven organiseren. Dit is zeer goed nieuws voor de ruim 300 vrouwen die op maandag 18 november in de Tilburgse Euroscoop bijeen kwamen voor de derde editie van Kracht on Tour. Hier wachtten ruim 30 dealmakers hen op bij de informatiemarkt waar zij gezamenlijk meer dan 600 deals aanboden. Onder het genot van een heerlijk broodje van Broodje Aap & Linke Soep schreven deelneemsters zich in voor allerlei workshops, trainingen, trajecten, vrijwilligerswerk, vacatures, opleidingen, leerwerkplekken, loopbaangesprekken en cv foto’s.

Het zaalprogramma was weer erg inspirerend. Helaas was hoofdgast Fidan Ekiz op het laatste moment verhinderd maar speciaal voor de vrouwen in de zaal had ze een lange en persoonlijke videoboodschap opgenomen. Hierin vertelde ze o.a. over het combineren van haar drukke baan met de zorg voor haar kind als alleenstaande moeder. Op het podium vertelden verschillende vrouwen hun inspirerende krachtverhaal. Zo vertelde Malou dat ze haar eigen bedrijf is gestart om (als ervaringsdeskundige) jongeren met een beperking te coachen. Gulcan vertelde over haar weg van Feniks naar de opleiding van Howie the Harp als ervaringsdeskundige en haar stage bij Sterk Huis. Verder vertelde Miranda hoe ze uit een jarenlang isolement is gekomen en nu weer met veel plezier werkt. Nadien vertelde over de indrukwekkende stappen die ze heeft gezet in Nederland sinds ze uit Syrië is gevlucht en ook Carlien deelde haar verhaal van moeilijke tijden naar een beter bestaan.

Kracht on Tour 2018

Feniks organiseerde op 18 januari 2018 voor het tweede jaar op een rij Kracht on Tour. Ook in 2018 was dit weer een groot succes! Tijdens deze editie, die plaatsvond in de Euroscoop, waren er meer dan 600 deals in de aanbieding. Dealmakers boden onder andere trainingen, leerwerkplekken en stageplaatsen aan. Ook waren er maar liefst 150 vacatures voor betaalde banen, van horeca tot zorg!

Ondanks de hevige storm en ‘code oranje’ zat de zaal bijna helemaal vol (430 mensen). Interviews met ondernemende vrouwen zorgden voor een inspirerende ochtend, die feestelijk werd afgesloten met een optreden van Sarah-Jane en haar band.

Ook voor de informatiemarkt was de belangstelling groot. Honderden vrouwen grepen hun kans richting werk door in gesprek te gaan met dealmakers. Het was een ochtend vol leuke ontmoetingen en nieuwe ontdekkingen.

Feniks heeft ontzettend veel complimenten gekregen voor de organisatie, waar we heel blij mee zijn. Graag bedanken we ook alle dealmakers, de Euroscoop, Sarah-Jane en haar band en alle vrijwilligsters voor het mogelijk maken van deze inspirerende ochtend!

Kracht on Tour 2017

500 vrouwen waren vandaag aanwezig bij Kracht on Tour in het Midi Theater, waar zij hun kansen grepen naar betaald werk. Tijdens de eerste helft ging Karin Bruers samen met Gerda het gesprek aan met het publiek. Al snel bleek dat de drempel naar betaald werk erg hoog is voor alleenstaande moeders, vrouwen met een uitkering, maar ook voor vrouwen zonder uitkering. In Tilburg is minder dan de helft van de vrouwelijke beroepsbevolking economisch zelfstandig. Dit ben je als je meer dan € 900,- netto per maand verdient. Het landelijk gemiddelde is 53%. Economische zelfstandigheid onder Tilburgse vrouwen loopt dus iets achter.

Ondernemers zoals Rian Donders en Hanane Abdellaoui van Just Clean konden beamen dat werk combineren met een gezin niet makkelijk is. Hanane: “ga ervoor en zet jezelf niet in de slachtofferrol!” Als het goed is hoeven vrouwen het ook niet alleen te doen, zo benadrukte beleidsmedewerker van het Ministerie van OCW Basim Al Alousi: “het is ook de rol van de man om te zorgen voor zijn kind!” Wethouder van emancipatie Marcelle Hendrickx benadrukte ook het ook nog eens: “het is niet makkelijk, maar het is wel super belangrijk dat je als vrouw financieel zelfstandig bent!” Dat het zeker mogelijk is om de kracht in jezelf te vinden en je dromen waar te maken, lieten de verhalen van Tilburgse vrouwen zien die aan het werk gekomen zijn. Eén van hen was Mahtab van Feniks. Haar tip: “If nothing goes right, go left!” Het was een afwisselend programma met zangeres Shirma Rouse die Respect zong, als hoogtepunt.

Uit de schriftelijke evaluatie bleek dat veel vrouwen de bijeenkomst enorm hebben gewaardeerd: “Hier heb ik echt iets aan gehad, ik heb mij bij verschillende werkgevers ingeschreven!” Ook lieten verschillende vrouwen weten dat zij zich na Kracht on Tour enorm opgepept voelden! De vertegenwoordiger van het Ministerie van OCW prees Feniks voor de organisatie en de overweldigende opkomst, die volgens hem eerder alleen in Amsterdam en Den Haag behaald werd.

De inspiratiemarkt met meer dan 15 kraampjes van bedrijven en sociale instellingen was ook een groot succes en is super goed bezocht. Daarbij ging het niet alleen om betaald werk maar ook ondersteuning om in een training je zelfvertrouwen een ‘boost’ te geven. Er waren bij Kracht on Tour 600 gratis ‘deals’ van computerles, begeleiding op solliciteren tot een gratis opleiding met garantie van een betaalde baan in de zorg! Naast diverse werkervaringsplaatsen en vrijwilligersplaatsen waren er ongeveer 50 kansen op betaald werk. Dit aanbod kwam van 30 dealmakers; verschillende bedrijven en organisaties in Tilburg hebben hieraan samengewerkt.