21 juni Mans Genoeg over gender & klimaat!

“Een echte man eet vlees, het liefst door hem zelf gegrild op de barbecue. En een geslaagde man rijdt in een grote (energie-slurpende) auto.” Genderstereotypen, vaak versterkt door marketingcampagnes van bedrijven, beïnvloeden ons eetgedrag, hoe we consumeren, hoe we ons kleden, enzovoorts. Zo staan ideeën over wat het betekent om een “echte man” te zijn een duurzamere wereld in de weg.

Gender en klimaat. Niet meteen twee zaken die iets met elkaar te maken hebben, zou je denken. Niets is minder waar! Milieubewust gedrag wordt namelijk niet genderneutraal beoordeeld; we waarderen het eerder als vrouwen bezig zijn met duurzaamheid, terwijl we er mannen zelfs een beetje op afrekenen. Mannen eten daardoor anderhalf keer meer vlees dan vrouwen, ze recyclen minder, rijden en vliegen meer kilometers en voelen zich daar minder schuldig over, zo blijkt uit onderzoek.

Ondanks dat vrouwen veel meer dan mannen geneigd zijn hun persoonlijke co2 uitstoot te verminderen en oververtegenwoordigd zijn in tal van klimaatbewuste projecten en organisaties, zijn zij onvoldoende vertegenwoordigd in klimaatbeleid én worden zij ook nog eens het hardst getroffen door klimaatverandering.

Bovendien worden vrouwelijke klimaatactivisten als Greta Thunberg door mannelijke machthebbers en klimaatontkenners vaak ‘te emotioneel’ genoemd. Vrouwen zouden er te negatief in staan, vooral reageren vanuit gevoel en niet genoeg kijken naar rationele feiten. Een manier om vrouwen de mond te snoeren, terwijl de waarden die we in onze maatschappij als vrouwelijk zien, zoals zorgzaamheid, solidariteit, kwetsbaarheid en inlevingsvermogen juist onmisbaar zijn in de aanpak van de klimaatcrisis!

Zolang genderongelijkheid blijft bestaan zal er geen duurzame oplossing komen voor het klimaatprobleem. Genoeg redenen om bij Mans Genoeg te verkennen wat er nodig is voor een eerlijker, inclusiever en gelijkwaardiger klimaatbeleid en hoe mannen daaraan kunnen bijdragen.

We gaan in gesprek met filosoof Dr. Nathanja van den Heuvel en met Bas van Hulten, oprichter van Duurzaamheid voor Dummies. Verder is te gast eco-filosoof Hannah van den Bosch. Zij won de Filosofie Scriptieprijs van Tilburg University (2020) voor haar masterscriptie over eco-feminisme en eco-grief.

Met een speciaal optreden van Jeroen de Leijer en Frans van der Meer!

Wanneer:
Dinsdag 21 juni van 19.30-21.00

Waar:
De Kennismakerij, LocHal Tilburg

Gratis toegang en aanmelden is niet nodig.

Mans Genoeg is een project van Feniks Emancipatie Expertise Centrum i.s.m. De Kennismakerij en mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en Gemeente Tilburg.

Deel dit bericht