Mans Genoeg

Ben jij Mans Genoeg? Lees hier alles over ons unieke mannenemancipatie-project.

Ben jíj Mans Genoeg?!

Als man heb jij jezelf deze vraag vast en zeker eens gesteld. Om een “échte man” te zijn, moet je namelijk aan veel eigenschappen voldoen. Zo ben je stoer, sterk, onafhankelijk, competitief, agressief, dominant.. Een echte vent houdt van voetbal, bier en barbecueën.. Mannen mogen niet huilen, nooit bang zijn en niet te veel emoties tonen. Je bent toch zeker geen mietje?! Over gevoelens en problemen praten mannen niet, want ze lossen het zelf wel even op. Mannen zorgen niet, maar verdienen de kost! En mannen zijn jagers en hebben altijd zin in seks!

…Of niet?

Bij Mans Genoeg zetten we vraagtekens bij deze ouderwetse en beperkende stereotypen van mannelijkheid. Door middel van een serie prikkelende thema-avonden, workshops, trainingen en lezingen verkennen we nieuwe definities van mannelijkheid en kijken we wat mannen én de wereld om hen heen te winnen hebben bij mannenemancipatie en gendergelijkheid. Daarbij geven we jongens en mannen concrete handvatten om bij te dragen aan gendergelijkheid en deel van de oplossing te worden. Dat er voor Mans Genoeg veel draagvlak is, blijkt o.a. uit de hoge opkomst en het betrokken publiek, dat grotendeels uit mannen bestaat! We zijn trots dat we in Tilburg én daarbuiten samen de dialoog voeren over mannenemancipatie en het belang daarvan. Doe jij ook mee?

Iedereen is welkom!

Bij Mans Genoeg hebben we het o.a. al gehad over thema’s als gendernormen en -diversiteit, toxic masculinity, (actief) vaderschap, mannenvriendschap, mentale gezondheid, omgang met rouw en verlies, en het betrekken van mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Te gast waren onder meer Tim Overdiek, Rikkert van Huisstede, Bert Wagendorp, Jens van Tricht, diverse bekende Tilburgers en de Britse wetenschapsjournalist Angela Saini. De verslagen en foto’s van alle voorbijgaande bijeenkomsten en video’s vind je in het archief. Houd onze website en social media in de gaten voor nieuwe Mans Genoeg-activiteiten en bijeenkomsten. Je kunt altijd boeiende gasten, inspirerende sprekers en diverse actuele, spraakmakende en taboedoorbrekende thema’s verwachten. Iedereen is welkom! 

Daarnaast vind je op deze pagina ons aanbod aan workshops en trainingen en ten slotte een overzicht van alle media-aandacht voor Mans Genoeg. 

Mans Genoeg is een project van Feniks, in de beginjaren gefinancierd door het Oranje Fonds en nu door de Gemeente Tilburg. Onze thema-bijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door de Kennismakerij (onderdeel Bibliotheek Midden-Brabant). Ben je geïnteresseerd in een lezing, workshop of training? Of heb je andere vragen? Neem contact op met projectleider Laurens Kleijntjens via (013) 542 18 96 of laurens.kleijntjens@fenikstilburg.nl.

Bekijk de Mans Genoeg flyer met tekeningen van Jeroen de Leijer. 

Aanbod

In het kader van Mans Genoeg geven we verschillende lezingen, inleidingen, gastcolleges, workshops en trainingen m.b.t. mannenemancipatie, al dan niet i.s.m. andere organisaties. De focus ligt hierbij vooral op preventie van (seksueel) geweld, straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Doel van de workshops en trainingen zijn bewustwording creëren, aanzetten tot zelfreflectie en ten slotte het bieden van handelingsperspectief. Zo maken we jongens en mannen onderdeel van de oplossing en werken we samen aan een cultuurverandering waarin gelijkwaardigheid en veiligheid voor iedereen centraal staat. Hieronder lichten we een paar van onze workshops en trainingen uit. Ons aanbod is altijd op maat gemaakt, dus neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Workshop Omstandersinterventie 

Hoe kun JIJ bijdragen aan een veiligere omgeving voor iedereen? 

In deze workshop leer je hoe je kunt ingrijpen wanneer je seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie of discriminatie waarneemt. Op straat, op de werkvloer of in de kroeg. Je leert wat gendernormen zijn en hoe ze een systeem van ongelijkheid en geweld in stand houden. Daarnaast krijg je allerlei tips en tricks om zelf in te kunnen grijpen als omstander.  

“We hebben daarstraks nog even nagepraat maar ik wou jullie graag nog eens heel erg bedanken voor de organisatie hiervan. Zó fundamenteel en zó essentieel. Zou op elk festival/event/… moeten aanwezig zijn.” – deelnemer workshop omstandersinterventie bij Roadburn Festival

Workshop Privileges

In deze workshop ervaar je zelf aan den lijve wat privileges zijn en wat de effecten zijn van het hebben en ontbreken ervan. 

Het was zooo waardevol! Omdat we met zijn allen een veilige omgeving hebben kunnen creëren, waarin mensen openstaan voor elkaar, kwetsbaar durfden te zijn tussen ‘vreemden’ en hun persoonlijke ervaringen durfden te delen. En juist die kwetsbaarheid is nodig om samen in volle vertrouwen en vrijheid die ene belangrijke verandering teweeg te brengen!“- deelnemer workshop Privileges bij All Too Human Festival

LEFgozers

LEFgozers is een methodiek van Stichting Rutgers om met jongens in gesprek te gaan over mannelijkheid en machogedrag. De training is speciaal ontwikkeld voor jeugdprofessionals die met jongens werken. Met deze methode leer je jongens begeleiden om meer zichzelf te zijn en werk je aan de preventie van gender-gerelateerd geweld. Het is een laagdrempelige en makkelijk inzetbare methode met nuttige werkvormen. Onze projectleider Laurens Kleijntjens heeft samen met Javier Koole van Rutgers de incompany-training (train-de-trainer) doorontwikkeld. 

Traditionele mannelijkheidsnormen vormen een van de wortels die seksueel grensoverschrijdend gedrag stimuleert. Vaak worden deze normen herbevestigd zoals in kleedkamerpraat, films en sociale media. Jongens zelf staan ambivalent tegenover deze mannelijkheidsnormen. Ze doen eraan mee, maar hebben ook het gevoel niet (helemaal) zichzelf te kunnen zijn. Het is daarom des te belangrijker om met jongens te praten hoe zij een positieve invulling kunnen geven aan hun mannelijkheid. Jongens weten dit vaak heel goed, maar hebben soms een duwtje in de goede richting nodig. De LEFgozers methodiek helpt hierbij.” – Javier Koole

Wat de LEFgozers-methodiek voor mij zo bijzonder en krachtig maakt, is de focus op positieve opvattingen over mannelijkheid i.p.v. op probleemgedrag. Daarmee voorkom je dat schadelijke stereotypen/normen van mannelijkheid worden herhaald en herbevestigd. Door middel van zelfreflectie (hoe komen die positieve opvattingen tot uiting in mijn eigen zeggen en doen?) en het bieden van handelingsperspectief komen de jongens op het juiste spoor. Daarbij is het essentieel om eerst een veilige sfeer te creëren waarin jongens kwetsbaar durven zijn. Aan die belangrijke eerste stap besteedt de LEFgozers-methodiek dan ook uitgebreid aandacht. Ten slotte is het van belang dat je als begeleider meerdere gesprekken faciliteert en het dus niet bij één workshop of gastlesje houdt; de kracht van herhaling! De LEFgozers methode is breed inzetbaar en kan de basis vormen van gesprekken over relaties, seksualiteit, genderdiversiteit, straatintimidatie, crimineel gedrag, depressie enz. Kortom, ik ben heel blij dat ik deze trainingen van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit vanuit Feniks mag geven. Het is zo hard nodig.” – Laurens Kleijntjens

Wil je als jeugdprofessional ook bijdragen aan de preventie van gender-gerelateerd geweld en dat jongens meer zichzelf kunnen zijn? Doe dan de gratis LEFgozers e-learning en neem contact op met Rutgers voor de uitgebreide incompany training.

Archief

Welkom in het archief van Mans Genoeg! Hier vind je verslagen en foto’s van al onze thema-avonden en daarnaast ook enkele video’s. 

Gender & Klimaat
21 juni 2022
Bekijk evenement
Zwermers - Pan~// Catwalk!
10 september 2021
Bekijk evenement
Orange the World
2 en 9 december 2020
Bekijk evenement
Rikkert van Huisstede
15 september 2020
Bekijk evenement
Tim Overdiek - Als de man verliest
19 februari 2020
Bekijk evenement
Orange Tilburg
3 december 2019
Bekijk evenement
Mannenvriendschap met Bert Wagendorp
28 november 2019
Bekijk evenement
Hij voor Zij
26 september 2019
Bekijk evenement
Actief vaderschap
23 mei 2019
Bekijk evenement
Het jaar van de man
14 maart 2019
Bekijk evenement
Vorige slide
Volgende slide
Orange the World
Omroep Tilburg - december 2020
Bekijk video
Vaderdag Special
juni 2020
Bekijk video
Interview Angela Saini
mei 2020
Bekijk video
Vorige slide
Volgende slide

In de media

Hieronder vind je links naar alle media-berichten, interviews en video’s over Mans Genoeg.

Een ‘échte man’ is niet meer van deze tijd. Moeten we jongens anders gaan opvoeden?
Ingezonden brief in het Brabants Dagblad - 18 april 2024
Klik Hier
We moeten af van traditionele ideeën over mannelijkheid
Ingezonden brief in het Brabants Dagblad - 30 december 2023
Klik Hier
Laurens Kleijntjens: ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een mannenprobleem’
Interview in Univers Magazine - 7 december 2023
Klik Hier
Fontys TCL Talks
Talkshow met als onderwerp '(un)safety in the public space' - 14 februari 2023
Klik Hier
Deze gebouwen in Tilburg kleuren binnenkort oranje en dit is waarom
Interview over Orange the World en mannen als deel van de oplossing- 25 november 2022
Klik Hier
Elke Acht Dagen podcast
In aflevering 2 van de 'Elke Acht Dagen' podcast over femicide gaan Noëlle en Myrthe in gesprek met Laurens over o.a. toxic masculinity.- 8 november 2022
Klik Hier
Échte mannen gaan het klimaat niet redden
In het Brabants Dagblad verscheen een interview met Laurens Kleijntjens van Feniks en eco-filosoof en vrijwilliger bij Feniks Hannah van den Bosch over de relatie tussen gender en klimaat(verandering). Ook waren zij te gast bij het Milieucafé. - 18 augustus 2022
Klik Hier
Toolkit Mannenemancipatie
Deze toolkit mannenemancipatie voor vrouwenorganisaties is ontwikkeld door onze partners de Nederlandse VrouwenRaad en Emancipator. Mans Genoeg is ter inspiratie opgenomen onder 'good practices' - 23 mei 2022
Klik Hier
Black & Yellow Statements
Talkshow van studenten van de Fontys Journalistiek opleiding in Tilburg. In deze aflevering wordt Laurens van Feniks geïnterviewd over de man in de criminaliteit - 24 december 2021
Klik Hier
Elke 8 dagen wordt een vrouw vermoord: zo kunnen Tilburgers helpen dit te stoppen
Artikel over de actie van Feniks ter bestrijding van gender-gerelateerd geweld tijdens Orange the World 2021. Dit artikel verscheen ook in aangepaste vorm in het Stadsnieuws Tilburg - 18 november 2021
Klik Hier
Ingezonden brief straatintimidatie
Laurens van Feniks schreef een ingezonden brief over straatintimidatie als reactie op de brief van de heer Boenders (1 juli), die vandaag in het Brabants Dagblad is geplaatst - 10 juli 2021
Klik Hier
Veel media-aandacht voor Tilburgse campagne tegen straatintimidatie
Laurens Kleijntjens, projectleider van Mans Genoeg en werkgroeplid van de Tilburgse campagne tegen straatintimidatie namens Feniks, werd voor o.a. EditieNL, RTL Nieuws, de Telegraaf en het Brabants Dagblad geïnterviewd over de “naroeptunnel” en de campagne - 30 juni 2021
Klik Hier
Uitzending Orange the World 2020
Uitzending op Omroep Tilburg i.h.k.v. Orange the World 2020 met wethouder Rolph Dols, ervaringsdeskundige Gulcan, Pien Merkx van het COC, Frans van der Meer als Ferry van de Zaande en Laurens Kleijntjens van Feniks - 2 december 2020
Klik Hier
Tilburg kleurt oranje: 'Door weg te kijken, geef je geweld de ruimte'
Interview met Laurens Kleijntjens over Orange the World in Stadsnieuws/Indebuurt - 25 november 2020
Klik Hier
Mans Genoeg bij Expertmeeting NVR
Interview met Laurens Kleijntjens over Mans Genoeg, mannenemancipatie en feminisme - 21 november 2020
Klik Hier
'Er zijn veel overeenkomsten tussen racisme en seksisme.'
Interview met Laurens Kleijntjens in Stadsnieuws/Indebuurt - 4 juli 2020
Klik Hier
Hoe incompleet is de stoere man?
Interview met Laurens Kleijntjens in het Brabants Dagblad - 27 juni 2020
Klik Hier
Aankondiging Tim Overdiek - Als de man verliest
Aankondiging van de thema-avond met Tim Overdiek - Als de man verliest in de Wijkkrant Oud-Noord - 12 februari 2020
Klik Hier
Geweld tegen vrouwen: waarom kijken we niet naar het probleem als een mannenzaak?
Verslag van de thema-avond 'Orange Tilburg' in Brabants Dagblad - 4 december 2019
Klik Hier
Aankondiging Orange Tilburg in Tilburgse Koerier
Aankondiging van de thema-avond 'Orange Tilburg' in de Tilburgse Koerier - 28 november 2019
Klik Hier
Een gesprek over mannenvriendschap
Aankondiging van de thema-avond met Bert Wagendorp over mannenvriendschap in de Tilburgse Koerier - 14 november 2019
Klik Hier
'Als man krijg je betere relaties als je uit je stereotype keurslijf stapt'
Interview door relatietherapeut Irma Buenk met projectleider Laurens Kleijntjens - 21 oktober 2019
Klik Hier
'Opwaaiende rokjes op de kermis taboe', zegt wethouder
Verslag van de thema-avond 'Hij voor Zij' door Brabants Dagblad - 27 september 2019
Klik Hier
'Mannen die zwijgen zijn onderdeel van het probleem'
Aankondiging van de thema-avond 'Hij voor Zij' d.m.v. een interview met Gerda de Vries en Laurens Kleijntjens in de Tilburgse Koerier -19 september 2019
Klik Hier
Tilburg roept mannen op om mee te denken over de oplossing van geweld tegen vrouwen
Aankondiging van de thema-avond 'Hij voor Zij' in de Tilburgse Koerier - 12 september 2019
Klik Hier
Mans Genoeg in 'Met een zachte G' op Omroep Tilburg
'Met een zachte G' op Omroep Tilburg wijden een uitzending aan Mans Genoeg en interviewen Projectleider Laurens Kleijntjens en ambassadeur Dave Ensberg-Kleijkers - 7 juni 2019
Klik Hier
Mannenemancipatie in Tilburg is bezig aan een opmars: 'Mannen hebben nog iets te winnen'
Interview met Hans kokke en Dave Ensberg-Kleijkers over Mans Genoeg en mannenemancipatie- 23 mei 2019
Klik Hier
Mans Genoeg bij 'Wakker' op Radio Omroep Brabant
Projectleider Laurens Kleijntjens wordt geïnterviewd op Radio Omroep Brabant bij het programma 'Wakker' - 1 februari 2019
Klik Hier
Gruwen van woord papadag: Vrouwencentrum Feniks moet nu ook Tilburgse man gaan emanciperen
Directeur Gerda de Vries wordt geïnterviewd door Brabants Dagblad over de subsidietoekenning voor Mans Genoeg door het Oranje Fonds- 15 november 2018
Klik Hier
25.000 euro voor project dat taboes over de rol van de man moet doorbreken
Projectleider Laurens Kleijntjens wordt geïnterviewd door Omroep Brabant over Mans Genoeg - 28 januari 2019
Klik Hier
'Normen van mannelijkheid doorbreken'
Directeur Gerda de Vries wordt geïnterviewd door Brabants Dagblad over Mans Genoeg - 15 november 2018
Klik Hier
Vorige slide
Volgende slide