Mans Genoeg

Ben jij Mans Genoeg? Lees hier alles over ons unieke mannenemancipatie-project.

Ben jíj Mans Genoeg?!

Als man heb jij jezelf deze vraag vast en zeker eens gesteld. Om een “échte man” te zijn, moet je namelijk aan veel eigenschappen voldoen. Zo ben je stoer, sterk, onafhankelijk, competitief, agressief, dominant.. Een echte vent houdt van voetbal, bier en barbecueën.. Mannen mogen niet huilen, nooit bang zijn en niet te veel emoties tonen. Je bent toch zeker geen mietje?! Over gevoelens en problemen praten mannen niet, want ze lossen het zelf wel even op. Mannen zorgen niet, maar verdienen de kost! En mannen zijn jagers en hebben altijd zin in seks!

…Of niet?

Bij Mans Genoeg zetten we vraagtekens bij deze ouderwetse en beperkende stereotypen van mannelijkheid. Door middel van een serie prikkelende thema-avonden, workshops, trainingen en lezingen verkennen we nieuwe definities van mannelijkheid en kijken we wat mannen én de wereld om hen heen te winnen hebben bij mannenemancipatie en gendergelijkheid. Daarbij geven we jongens en mannen concrete handvatten om bij te dragen aan gendergelijkheid en deel van de oplossing te worden. Dat er voor Mans Genoeg veel draagvlak is, blijkt o.a. uit de hoge opkomst en het betrokken publiek, dat grotendeels uit mannen bestaat! We zijn trots dat we in Tilburg én daarbuiten samen de dialoog voeren over mannenemancipatie en het belang daarvan. Doe jij ook mee?

Iedereen is welkom!

Bij Mans Genoeg hebben we het o.a. al gehad over thema’s als gendernormen en -diversiteit, toxic masculinity, (actief) vaderschap, mannenvriendschap, mentale gezondheid, omgang met rouw en verlies, en het betrekken van mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Te gast waren onder meer Tim Overdiek, Rikkert van Huisstede, Bert Wagendorp, diverse bekende Tilburgers en de Britse wetenschapsjournalist Angela Saini. De verslagen van alle voorbijgaande bijeenkomsten vind je in de agenda. Uiteraard vind je daar ook de geplande Mans Genoeg-activiteiten en bijeenkomsten. Je kunt altijd boeiende gasten, inspirerende sprekers en diverse actuele, spraakmakende en taboedoorbrekende thema’s verwachten. Iedereen is welkom! 

Mans Genoeg is een project van Feniks, gefinancierd door het Oranje Fonds en Gemeente Tilburg en mede mogelijk gemaakt door de Kennismakerij (onderdeel Bibliotheek Midden-Brabant). Ben je geïnteresseerd in een lezing, workshop of training? Of heb je andere vragen? Neem contact op met projectleider Laurens Kleijntjens  via (013) 542 18 96 of laurens.kleijntjens@fenikstilburg.nl.

Bekijk de Mans Genoeg flyer met tekeningen van Jeroen de Leijer en/of meld je aan voor de nieuwsbrief, die één of twee keer per jaar uitkomt.

Agenda

Welkom in de agenda van Mans Genoeg! Klik hieronder op de gewenste datum voor meer informatie. Als een evenement al voorbij is, kun je nog steeds de inhoud bekijken en tref je daarnaast een verslag en een foto-album aan, dus neem gerust een kijkje! 

Gender & Klimaat
21 juni 2022
Bekijk evenement
Zwermers - Pan~// Catwalk!
10 september 2021
Bekijk evenement
Orange the World
2 en 9 december 2020
Bekijk evenement
Rikkert van Huisstede
15 september 2020
Bekijk evenement
Tim Overdiek - Als de man verliest
19 februari 2020
Bekijk evenement
Orange Tilburg
3 december 2019
Bekijk evenement
Mannenvriendschap met Bert Wagendorp
28 november 2019
Bekijk evenement
Hij voor Zij
26 september 2019
Bekijk evenement
Actief vaderschap
23 mei 2019
Bekijk evenement
Het jaar van de man
14 maart 2019
Bekijk evenement
Previous
Next

Video's

Mans Genoeg heeft een paar bijzondere video’s gemaakt. Zo interviewt projectleider Laurens in de eerste video niemand minder dan Angela Saini, de beroemde Britse wetenschapsjournalist, BBC presentator en auteur van de boeken ‘Inferior – How Science Got Women Wrong’ (vert. ‘Ondergeschikt – hoe kennis over vrouwen ons misleidt’) en ‘Superior – The Return of Race Science’ (vert. ‘Superieur – de terugkeer van de rassentheorie’). Beide boeken wonnen diverse prestigieuze prijzen. In ‘Mans Genoeg Online’ gaat Laurens met haar het gesprek aan over o.a. genderstereotypen, sekseverschillen, seksisme, racisme, de coronacrisis en meer! Meer info over Angela Saini: angelasaini.co.uk

Om Vaderdag te vieren hebben we een speciale Mans Genoeg Online – Vaderdag Editie gemaakt: ‘Hoe Vier Vaders Vaderdag Vieren’, met oud-wethouder Rolph Dols, vadercoach Patrick Timmermans van Vader Visie, zanger Nol Havens van Vof De Kunst en Kenneth Stam, projectleider verkoop bij het Rijksvastgoedbedrijf. Vier verschillende vaders die o.a. vertellen hoe zij Vaderdag vieren, wat hun favoriete Vaderdagcadeaus zijn en meer!

Naar verwachting zullen er in de toekomst meer Mans Genoeg video’s volgen met interessante thema’s en inspirerende gasten. Wil je niets missen? Abonneer je dan op het  YouTube-kanaal van Feniks. Als je daar op het belletjes-icoontje klikt, krijg je een melding zodra we een nieuwe video plaatsen. Veel kijkplezier!

Blogs

Hieronder vind je onze blogs gewijd aan Mans Genoeg en mannenemancipatie. Wil je zelf ook mee bloggen? Stuur een mail naar laurens.kleijntjens@fenikstilburg.nl.

Ben je benieuwd waarom het met mannen altijd goed gaat? Deze blog schreef projectleider Laurens Kleijntjens tijdens de corona-lockdown op 8 april 2020. Klik op de link hieronder om naar de blog te gaan.

Waarom het met mannen altijd goed gaat

Boys will be boys?

Klik op de link hierboven om naar de blog te gaan over geweld tegen vrouwen en hoe mannen deel kunnen worden van de oplossing. Deze blog werd door onze projectleider Laurens Kleijntjens geschreven op 30 november 2019 i.h.k.v. de White Ribbon-campagne als deel van de jaarlijkse blogmarathon van Emancipator.

Partners

Hieronder staan onze belangrijkste partners op een rijtje met uitleg over onze samenwerking.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds was van 2019 t/m 2021 sponsor van Mans Genoeg en ondersteunt al jarenlang projecten die zich inzetten voor mannenemancipatie. Mans Genoeg was een van de voorbeeldprojecten op een inspiratiebijeenkomst van het fonds in 2019.

Gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg is sponsor van Mans Genoeg vanaf 2021 en we werken o.a. samen aan een campagne tegen (seksuele) straatintimidatie in Tilburg i.h.k.v. het Rijksoverheidsprogramma Veilige Steden, én tijdens Orange the World.

De Kennismakerij

De Kennismakerij (onderdeel Bibliotheek Midden-Brabant) faciliteert de thema-avonden van Mans Genoeg in de prachtige LocHal. Feniks en de Kennismakerij werken al jaren fijn samen, wat resulteert in een mooie emancipatie-programmering voor Tilburg.

Emancipator

Emancipator is zowel samenwerkingspartner als inspirator voor Mans Genoeg. Eén van de vele manieren waarop we samenwerken is als partner in het Deltaplan om mannen te betrekken bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen.

Vader Visie

Met Vader Visie werken we nauw samen sinds onze thema-avond over actief vaderschap. Feniks was de eerste organisatie waar Patrick Timmermans van Vader Visie zijn training 'Relaxed met je Ex' organiseerde!

Stop Straatintimidatie

Stichting Stop Straatintimidatie werkte mee met verschillende thema-avonden van Mans Genoeg en is partner in de werkgroep Veilige Steden waarin we samen werken aan een Tilburgse campagne tegen straatintimidatie.

Jankbier

Studenten van Fontys in Tilburg bedachten ‘Jankbier’, een lokaal gebrouwen bier dat aandacht schenkt aan de moeite die veel mannen hebben om te praten over emoties en problemen. Bij veel Mans Genoeg bijeenkomsten verkrijgbaar.

Boys won't be Boys

Dé theater happening van Rikkert van Huisstede over mannelijkheidsnormen en hoe daar van los te raken. 'Boys' en Mans Genoeg promoten elkaar. Zo hebben we meermaals Mans Genoeg gepresenteerd bij de Boys-voorstelling en andersom.

Duvelhok

Het Duvelhok faciliteerde onze bijzondere thema-avond tijdens Orange the World in december 2019, waar verschillende bekende Tilburgse mannen verhalen voorlazen van vrouwen die geweld mee hebben gemaakt.

In de media

Hieronder vind je links naar alle verschenen berichten over Mans Genoeg in de media.

We moeten af van traditionele ideeën over mannelijkheid
Ingezonden brief in het Brabants Dagblad - 30 december 2023
Klik Hier
Laurens Kleijntjens: ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een mannenprobleem’
Interview in Univers Magazine - 7 december 2023
Klik Hier
Fontys TCL Talks
Talkshow met als onderwerp '(un)safety in the public space' - 14 februari 2023
Klik Hier
Deze gebouwen in Tilburg kleuren binnenkort oranje en dit is waarom
Interview over Orange the World en mannen als deel van de oplossing- 25 november 2022
Klik Hier
Elke Acht Dagen podcast
In aflevering 2 van de 'Elke Acht Dagen' podcast over femicide gaan Noëlle en Myrthe in gesprek met Laurens over o.a. toxic masculinity.- 8 november 2022
Klik Hier
Échte mannen gaan het klimaat niet redden
In het Brabants Dagblad verscheen een interview met Laurens Kleijntjens van Feniks en eco-filosoof en vrijwilliger bij Feniks Hannah van den Bosch over de relatie tussen gender en klimaat(verandering). Ook waren zij te gast bij het Milieucafé. - 18 augustus 2022
Klik Hier
Toolkit Mannenemancipatie
Deze toolkit mannenemancipatie voor vrouwenorganisaties is ontwikkeld door onze partners de Nederlandse VrouwenRaad en Emancipator. Mans Genoeg is ter inspiratie opgenomen onder 'good practices' - 23 mei 2022
Klik Hier
Black & Yellow Statements
Talkshow van studenten van de Fontys Journalistiek opleiding in Tilburg. In deze aflevering wordt Laurens van Feniks geïnterviewd over de man in de criminaliteit - 24 december 2021
Klik Hier
Elke 8 dagen wordt een vrouw vermoord: zo kunnen Tilburgers helpen dit te stoppen
Artikel over de actie van Feniks ter bestrijding van gender-gerelateerd geweld tijdens Orange the World 2021. Dit artikel verscheen ook in aangepaste vorm in het Stadsnieuws Tilburg - 18 november 2021
Klik Hier
Ingezonden brief straatintimidatie
Laurens van Feniks schreef een ingezonden brief over straatintimidatie als reactie op de brief van de heer Boenders (1 juli), die vandaag in het Brabants Dagblad is geplaatst - 10 juli 2021
Klik Hier
Veel media-aandacht voor Tilburgse campagne tegen straatintimidatie
Laurens Kleijntjens, projectleider van Mans Genoeg en werkgroeplid van de Tilburgse campagne tegen straatintimidatie namens Feniks, werd voor o.a. EditieNL, RTL Nieuws, de Telegraaf en het Brabants Dagblad geïnterviewd over de “naroeptunnel” en de campagne - 30 juni 2021
Klik Hier
Uitzending Orange the World 2020
Uitzending op Omroep Tilburg i.h.k.v. Orange the World 2020 met wethouder Rolph Dols, ervaringsdeskundige Gulcan, Pien Merkx van het COC, Frans van der Meer als Ferry van de Zaande en Laurens Kleijntjens van Feniks - 2 december 2020
Klik Hier
Tilburg kleurt oranje: 'Door weg te kijken, geef je geweld de ruimte'
Interview met Laurens Kleijntjens over Orange the World in Stadsnieuws/Indebuurt - 25 november 2020
Klik Hier
Mans Genoeg bij Expertmeeting NVR
Interview met Laurens Kleijntjens over Mans Genoeg, mannenemancipatie en feminisme - 21 november 2020
Klik Hier
'Er zijn veel overeenkomsten tussen racisme en seksisme.'
Interview met Laurens Kleijntjens in Stadsnieuws/Indebuurt - 4 juli 2020
Klik Hier
Hoe incompleet is de stoere man?
Interview met Laurens Kleijntjens in het Brabants Dagblad - 27 juni 2020
Klik Hier
Aankondiging Tim Overdiek - Als de man verliest
Aankondiging van de thema-avond met Tim Overdiek - Als de man verliest in de Wijkkrant Oud-Noord - 12 februari 2020
Klik Hier
Geweld tegen vrouwen: waarom kijken we niet naar het probleem als een mannenzaak?
Verslag van de thema-avond 'Orange Tilburg' in Brabants Dagblad - 4 december 2019
Klik Hier
Aankondiging Orange Tilburg in Tilburgse Koerier
Aankondiging van de thema-avond 'Orange Tilburg' in de Tilburgse Koerier - 28 november 2019
Klik Hier
Een gesprek over mannenvriendschap
Aankondiging van de thema-avond met Bert Wagendorp over mannenvriendschap in de Tilburgse Koerier - 14 november 2019
Klik Hier
'Als man krijg je betere relaties als je uit je stereotype keurslijf stapt'
Interview door relatietherapeut Irma Buenk met projectleider Laurens Kleijntjens - 21 oktober 2019
Klik Hier
'Opwaaiende rokjes op de kermis taboe', zegt wethouder
Verslag van de thema-avond 'Hij voor Zij' door Brabants Dagblad - 27 september 2019
Klik Hier
'Mannen die zwijgen zijn onderdeel van het probleem'
Aankondiging van de thema-avond 'Hij voor Zij' d.m.v. een interview met Gerda de Vries en Laurens Kleijntjens in de Tilburgse Koerier -19 september 2019
Klik Hier
Tilburg roept mannen op om mee te denken over de oplossing van geweld tegen vrouwen
Aankondiging van de thema-avond 'Hij voor Zij' in de Tilburgse Koerier - 12 september 2019
Klik Hier
Mans Genoeg in 'Met een zachte G' op Omroep Tilburg
'Met een zachte G' op Omroep Tilburg wijden een uitzending aan Mans Genoeg en interviewen Projectleider Laurens Kleijntjens en ambassadeur Dave Ensberg-Kleijkers - 7 juni 2019
Klik Hier
Mannenemancipatie in Tilburg is bezig aan een opmars: 'Mannen hebben nog iets te winnen'
Interview met Hans kokke en Dave Ensberg-Kleijkers over Mans Genoeg en mannenemancipatie- 23 mei 2019
Klik Hier
Mans Genoeg bij 'Wakker' op Radio Omroep Brabant
Projectleider Laurens Kleijntjens wordt geïnterviewd op Radio Omroep Brabant bij het programma 'Wakker' - 1 februari 2019
Klik Hier
Gruwen van woord papadag: Vrouwencentrum Feniks moet nu ook Tilburgse man gaan emanciperen
Directeur Gerda de Vries wordt geïnterviewd door Brabants Dagblad over de subsidietoekenning voor Mans Genoeg door het Oranje Fonds- 15 november 2018
Klik Hier
25.000 euro voor project dat taboes over de rol van de man moet doorbreken
Projectleider Laurens Kleijntjens wordt geïnterviewd door Omroep Brabant over Mans Genoeg - 28 januari 2019
Klik Hier
'Normen van mannelijkheid doorbreken'
Directeur Gerda de Vries wordt geïnterviewd door Brabants Dagblad over Mans Genoeg - 15 november 2018
Klik Hier
Previous
Next