Demonstreer mee voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen!

UPDATE: DE BUS IS INMIDDELS VOL EN AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK!

Feniks organiseert op zondag 28 november een gratis busreis van Tilburg naar Amsterdam om te demonstreren voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. We roepen Tilburgers op om hieraan mee te doen. Dus wil jij ook iets doen tegen dit onrecht? Sluit je aan!

Ieder jaar wordt tijdens ‘Orange the World’ van 25 november t/m 10 december zestien dagen actie gevoerd om aandacht te vragen voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Orange the World is een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties. Ook in Tilburg doen o.a. de gemeente en Feniks hier al jaren aan mee. Dit is in Nederland namelijk ook hard nodig. Zo maakt meer dan driekwart van de jonge vrouwen in Nederland seksuele straatintimidatie mee. Bijna de helft van alle vrouwen in Nederland krijgt te maken met fysiek en/of seksueel geweld. En iedere 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, in de meeste gevallen door hun (ex) partner. Ons land staat op de derde plaats van landen in Europa waar femicide (moord op vrouwen vanuit ideeën dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen) het meeste voorkomt. Het ontbreekt aan een goede aanpak van het voorkomen en tegengaan van (seksueel) geweld. Meldingen van verkrachting leiden vaak niet tot een vervolging en veroordeling van de verdachten. Bovendien worden de meeste meldingen bij de politie niet omgezet in een aangifte en worden vrouwen vaak onvoldoende serieus genomen. In landen met vergelijkbare geweldscijfers, zoals Frankrijk en Spanje, gaan mensen massaal de straat op om hier tegen te demonstreren. Dat heeft in die landen onder meer geleid tot betere wetgeving en speciale politietrainingen. In Nederland bleven deze demonstraties tot nu toe uit. Maar daar komt op zondag 28 november verandering in. Op die dag wordt in Amsterdam de landelijke demonstratie ‘Dansen op de Dam’ georganiseerd tegen gender-gerelateerd geweld. Reden voor Feniks om er met een bus vol Tilburgers naartoe te gaan.

Speciale oproep voor mannen

Schrikbarend is dat in 9 van de 10 gevallen van geweld tegen vrouwen de dader een man is. Maar hoewel de meeste daders mannen zijn, zijn de meeste mannen gelukkig geen dader. Wel iedere man kan iets doen tegen geweld en deel worden van de oplossing, bijvoorbeeld door zich uit te spreken en hun omgeving aanspreken op seksistische grappen en ongepast gedrag. Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Er wordt nog te vaak gedaan alsof het een vrouwenprobleem betreft, terwijl geweld dus wel degelijk een mannenzaak is. Daarom nodigt Feniks met name ook mannen uit om zich aan te melden en deel te nemen aan de demonstratie.

Programma en aanmelden

Op zondag verzamelen we om 9.30 uur op het NS Plein en naar verwachting is de bus uiterlijk vóór 17.30 uur terug in Tilburg. De busreis wordt gratis door Feniks verzorgd en in de bus wordt een korte masterclass over het thema gegeven. Aanmelden kan door een mail te verzenden met je naam. Daarna ontvang je een bevestiging en verdere informatie. Let op: vol is vol, dus reserveer tijdig een plek. Je bent vrij om je eigen spandoek mee te nemen.

 

 

Deel dit bericht