Gelijke beloning m/v

Weet wat je werk waard is!

Loonverschillen tussen mannen en vrouwen, hoe zit dat?

De loonkloof is het verschil in gemiddeld bruto uurloon tussen vrouwen en mannen. Het is gebaseerd op het salaris dat wordt uitbetaald aan werknemers, nog vóór inkomstenbelastingen en sociale zekerheid bijdragen ervan afgetrokken worden. Alleen bedrijven met tien of meer werknemers werden meegenomen in de berekening. Het verschil in gemiddeld uurloon tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven is 16,4%. Jonge vrouwen verdienen tegenwoordig per uur gemiddeld meer dan jonge mannen, doordat ze vaker hoogopgeleid zijn. Maar het gemiddelde uurloon van alle vrouwelijke werknemers is nog steeds lager dan dat van alle mannelijke werknemers. Bij de overheid is het verschil 5,1%, in het bedrijfsleven 16,4% (CBS, 2023). Het feit dat vrouwen minder verdienen, is voor een deel toe te schrijven aan onder meer verschillen in arbeidsduur, leeftijd,  leidinggevende functies en sectoren. Maar ook als mannen en vrouwen op deze en andere kenmerken niet verschillen (dit noemen we de ‘gecorrigeerde loonkloof’), is het uurloon van vrouwen lager: bij de overheid 1,8% en in het bedrijfsleven 6,9%. Dit kan dus niet anders worden uitgelegd dan dat dit discriminatie ofwel seksisme is.

Hoe loonwijs ben jij?

Wat je absoluut niet mag missen is deze rake, humoristische video van Sarah Silverman over Gelijk loon, Gelijk werk.
Er bestaan nog altijd verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen. Voor elke euro die een man verdient, krijgt een vrouw 83 cent. Feniks vraagt hiervoor aandacht met de publiekscampagne ‘Weet wat je Werk Waard is!’ We willen vrouwen en mannen laten zien dat er (grote) verschillen bestaan in beloning. Maak jij je hier ook druk om? Of heb je het idee dat je onderbetaald wordt? Lees dan verder wat jij of de organisatie waar je werkt hier aan kan doen! 

Weet wat je Werk Waard is!

Onderhandel over je loon!
Bij Feniks kun je de training ‘Onderhandelen met je werkgever’ volgen, exclusief voor vrouwen. Binnen twee uur leer je hoe je resultaatgericht onderhandelt, wat je moet doen maar ook wat je niet moet doen! Je krijgt concrete tips aangereikt en meer inzicht in jouw situatie. 
Bij voldoende aanmeldingen start de training. 
Heb je belangstelling? Stuur een mail aan Kristel Doorakkers. Je krijgt bericht van je aanmelding.

Check de loonwijzer!
Klopt het wat je verdient? Op de site van Loonwijzer.nl kun je zelf kijken hoe het zit met jouw salaris. Ga direct naar loonwijzer.nl voor de salaris check. 

Denk ook aan je pensioen 
Ga je stoppen met werken? Denk ook na over hoe je inkomen dan geregeld is. Maar ook bij samenwonen, scheiden, een huis kopen of veranderen van baan. Doe de pensioencheck!

Word loonwijs!
Feniks verzorgt bijeenkomsten waar vrouwen en mannen met elkaar in gesprek gaan over gelijke beloning. Je krijgt achtergrondinformatie, je wordt bijgepraat over de stand van zaken, je hoort ervaringen en je krijgt tips. Wil je ook zo’n bijeenkomst binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Kristel Doorakkers via 013-5421896.

Hoe loonwijs is jouw organisatie?
Vind je dat de ondernemingsraad in jouw organisatie onvoldoende aandacht besteedt aan gelijke beloning voor vrouwen en mannen? Feniks kan je helpen het onderwerp op de agenda te plaatsen. Maatwerk is mogelijk. Meer weten? Neem dan contact op met Kristel Doorakkers via 013-5421896

‘Weet wat je Werk Waard is!’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Gemeente Tilburg. Ambassadeurs zijn FNV VrouwABVAKABOde Bilbiotheek Midden-Brabant en Loonwijzer.nl.