Feniks krijgt haar eigen podcast: ‘Feniks in de lucht’. De podcast wordt gepresenteerd door onze vrijwilligers Hannah (links op de foto) en Hanneke. In de podcast, die meerdere keren per jaar zal verschijnen, zullen verschillende actuele thema’s rond emancipatie, gender en feminisme ter sprake komen. De eerste aflevering van ‘Feniks in de lucht’ zal rond 14 februari te beluisteren zijn en hierin gaan Hanneke en Hannah het hebben over o.a. Valentijnsdag en de liefde! Met trots stellen we onze twee podcast-hosts aan je voor:
Hanneke Verheul (22) studeert Klinische Psychologie aan Tilburg University. “Mijn plan is om gender studies te gaan studeren in september, omdat ik enorm geïnteresseerd ben in feminisme en gender-gerelateerde vraagstukken. Daarnaast mis ik in mijn huidige studie een maatschappelijk betrokken en met name gender-gerelateerd perspectief. Mede hierom ben ik vrijwilliger bij Feniks, omdat dat hier juist centraal staat. Van huis uit heb ik meegekregen om op te komen voor mensen die niet gehoord of gezien worden. Ik vind het vanzelfsprekend om te streven naar een gelijkwaardig bestaan voor iedereen. Feniks geeft mensen die minder gehoord worden een stem, en dat inspireert mij enorm.”
Hannah van den Bosch (25) studeerde Filosofie aan Tilburg University en noemt zichzelf eco-feministe. Voor haar masterscriptie* won ze onlangs de scriptieprijs. Hannah: “Voor mij betekent feminisme opkomen voor gelijke rechten, behandeling, kansen en vrijheden voor ieder mens. Het houdt in dat je jezelf inzet tegen de onderdrukking van gemarginaliseerde groepen in de samenleving. Voor mij is het dan ook vanzelfsprekend dat ik mezelf feminist noem, want dit alles deel ik van harte”.
Toch merken Hannah en Hanneke dat vooral jonge mensen in hun omgeving een heel ander beeld hebben bij het woord feminisme. Hannah: “In plaats van trots er voor uit te komen dat je feminist bent, is het toch een beetje een taboewoord geworden. Veel mensen linken het aan negatieve woorden zoals ‘strijd’ of ‘polarisatie’ en niet zo zeer aan zaken zoals ‘solidariteit’ of ‘verbondenheid’.
In de podcast willen Hannah en Hanneke daarom onderzoeken wat feminisme precies betekent voor hen en anderen. Hannah: “Door middel van het gesprek aan te gaan met elkaar en met onze gasten, willen Hanneke en ik (her)ontdekken hoe de jongere generatie invulling geeft aan woorden zoals emancipatie en gelijkheid. Zo komen we er samen met de luisteraar achter waar precies de belangrijke waarde ligt van feminisme anno 2021. Want hoewel voorgaande generaties feministen al veel bereikt hebben, zijn er nog steeds heel veel stappen te zetten.”
Hanneke: “Door aan tafel te zitten met mensen met verschillende achtergronden en visies, kunnen we veel van elkaar leren en tot nieuwe inzichten komen. Het is belangrijk om zelf te blijven leren door je open te stellen voor andere meningen en perspectieven. Door écht te luisteren naar elkaar en in gesprek te gaan, kun je uiteindelijk stappen zetten naar verandering; verandering naar een wereld die hopelijk voor steeds meer mensen een fijne plek is waar je jezelf kunt zijn.”
Hannah en Hanneke namen vandaag met veel enthousiasme de eerste podcast voor Feniks op. Hannah: “Ik ben vrijwilliger bij Feniks, omdat ik het juist zo goed vind dat zij zich echt inzetten voor mensen uit het fundament van de samenleving. Feniks laat zien dat feminisme niet alleen maar denken is, maar ook echt doen. Hierdoor leveren ze een wezenlijke bijdrage aan zij die het het meest nodig hebben. Ik kijk er naar uit om daar door middel van deze podcast aan te mogen meewerken.” Hanneke: Het bespreekbaar maken van gendergelijkheid en emancipatie, maar ook hiervoor in actie komen vind ik super belangrijk. Bij Feniks voel ik me daarom helemaal op mijn plek!”
* H. van den Bosch, Grieving in a Time of Climate Change: An eco-feminist reflection on the contemporary responses towards eco-grief from a perspective of injustice, MA Thesis, 2019-20