HEKS! – Internationale Vrouwendag 2024

Tussen de 15de en 18de eeuw werden tienduizenden mensen – voornamelijk vrouwen – beschuldigd van hekserij. Zij belandden op de brandstapel of werden op andere gruwelijke wijze gemarteld en vermoord. Wat hebben de heksenvervolgingen van eeuwen geleden te maken met vrouwenhaat en uitsluiting van mensen die van de dominante norm afwijken in onze huidige samenleving? Wat waren ‘heksennachten’ in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw? Is de heks anno 2024 een feministisch boegbeeld en symbool van verzet? En wijst de heks ons de weg naar een betere wereld voor iedereen? Kom op 8 maart naar Theater de Nieuwe Vorst en vier samen met ons de HEKS! (v/m/x).

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) is een veelzijdige en veelgeprezen schrijver en activist. Ze is actief binnen XR en is mede-oprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en Stichting Nationaal Heksenmonument. Hofstede debuteerde in 2014 met de roman De hemel boven Parijs, die werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil. Haar tweede roman Drift (2018) haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Daarnaast publiceerde ze de essaybundel De herontdekking van het lichaam: over de burn-out (2016) en het non-fictie boek Slaap vatten: hoe een slapeloze de nacht terugwon (2020), evenals het wandelverhaal Bergje (2021) en de pornografische novelle December (2022). Haar nieuwste roman Oersoep verscheen op 18 oktober 2023 bij Das Mag. Voor De Correspondent schrijft Hofstede over nieuw feminisme.

Op 8 maart zal Bregje Hofstede in haar keynote speech ingaan op de link tussen de eeuwenoude heksenvervolgingen en vrouwenhaat en onderdrukking in het hier en nu. Is de heks anno 2024 een sprookje, slachtoffer of activist?

Foto: Alexander D’Hiet

Maria Iskariot

Maria Iskariot is de patroonheilige van betwistbaar gedrag. Het is half-volwassen vrouwelijke punkrock uit Vlaanderen. Hoopvolle hopeloosheid in lawaaierig strofe, refrein, strofe. Liefde voor de onbeminden, vijgen na  Pasen, maar in de eerste plaats een knieval voor de zondaars.

De nummers gaan over opgroeien, niet meer in staat zijn om goed en slecht te onderscheiden, verward zijn door jezelf en de condities van deze tijd. Het gaat over het anders willen, maar niet weten hoe – en uiteindelijk beseffen dat ook wijzelf welwillende klootzakken zijn.

Debuut-EP EN/EN komt uit op 05 april 2024 bij Burning Fik.

XXJULÍA

‘klinkt als een spraakmemo van je beste vriend’

Met een vlinder in haar vuist vertelt Julía waar het op staat. Haar muziek dient als een magazine, waarin mensen die haar irriteren de voorpagina halen. Laat je dus niet misleiden door de warme jazzy invloeden en haar soms bijna engelachtige stem want eens je tegen haar schenen schopt zal je het geweten hebben.

In 2024 komt haar EP uit waarmee ze niet alleen haar stem wil laten horen, maar ook andere vrouwen wil inspireren om ook zelf te gaan producen.

DOE MEE met de Pop-up Catwalk van Zwermers!

Zwermers viert in performances en installaties de veelkleurigheid van de menselijke expressie. Het gezelschap doet doorlopend artistiek onderzoek naar het thema gender en identiteit en de gewoontes, stereotyperingen en vooroordelen die onlosmakelijk aan deze thema’s verbonden zijn. Met performers, een eenmansorkest met viool en loopstation en een onophoudelijke rij outfits brengt Zwermers een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens.

Speciaal voor deze gelegenheid geven Zwermers een unieke pop-up performance waar jij zelf aan mee kunt doen! De vloer van de theaterzaal zal worden omgetoverd tot een reusachtige catwalk die de heks viert in al diens diversiteit. Gelijkwaardigheid is hierbij het toverwoord. Hoe werkt het? Meld je aan via opnaargelijkheid@zwermers.nl, ontvang de instructies, verzamel je outfits en kom om 19.00 uur naar Theater de Nieuwe Vorst. We repeteren kort en gaan gezamenlijk omkleden voor gelijkwaardigheid, begeleid door prachtige live muziek van Wouter de Belder. Wat roept de ‘heks’ in jou op? Sprookjesfiguur, wijze vrouw, heler, vroedvrouw, feminist, sjamaan, klimaatactivist, of….? Wij zijn nu al benieuwd naar ieders interpretatie!

Foto: Jostijn Ligtvoet

Drag-S.H.O.W.: Sinna Monroe, Indy Asinus Célavoir en La Mama Asinus

“Een aantal jaren geleden startten wij met ‘Second Haus Of Whom’, afgekort S.H.O.W. In onze ogen was er op dat moment in Tilburg weinig tot geen plek voor queer-individuen om zich te uiten op een podium. Wij wilden daar verandering in brengen door dat podium te creëren. Daarbij hadden wij een speciale voorliefde voor dragkunst. Dat element zie je bij al onze evenementen terug. We organiseerden verschillende typen evenementen, denk aan dragbrunches, dragbingo’s, maar ook Dungeons & Drag Queens samenkomsten en muziekavonden. En dit alles doen wij tot op de dag van vandaag nog steeds omdat er nog altijd (!) te weinig podia zijn voor de performers uit onze community.” – S.H.O.W.

Op 8 maart geven de drie performers Sinna Monroe, Indy Asinus Célavoir en La Mama Asinus een speciale drag-S.H.O.W. in heksenthema!

BEFTEX

DJ BEFTEX is back!  Wereld(on)beroemd geworden met TURBOANALISIS, V-Fest en RaRaRadio. BEFTEX (die/hun) brengt je sexy punk, rauwe electro en high energy tunes. One fist in the air, the other down your pants. Verwacht femmes, queers, activisme en liefde!

Onze Lieve Vrouwen-Kapel

Tijdens de inloop van het programma zal dit veelkoppige vrouwen-blaaskapel u alvast in de juiste (hemelse) sferen blazen.

(H)EXPO

Op weg naar de Kraakkelder in de Nieuwe Vorst loop je door ‘De Kluis’. Hier zal een speciale (h)expo te zien zijn. Er komen verschillende beelden en verhalen te hangen rondom de heks. Maar we zijn ook heel benieuwd naar jullie ideeën! Wat roept de heks in jou op? Wat zou jij nog willen toevoegen? Er is ruimte om zelf te schrijven, tekenen of dingen op te hangen. Dus laat je creativiteit de vrije loop!

Datum: 8 maart 2024
Tijd: 20.00 – 00.30 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: Theater de Nieuwe Vorst
Entree: Pay what you want

Dit event wordt georganiseerd door Feniks Emancipatie Expertise Centrum i.s.m. Theater de Nieuwe Vorst.

(Beeld heksje: Carla Wijntjes)

Deel dit bericht