Ingezonden brief: ‘We moeten af van traditionele ideeën over mannelijkheid’

Vandaag in het Brabants Dagblad de ingezonden brief en nieuwjaarswens van Laurens Kleijntjens (projectleider Mans Genoeg) als reactie op een eerder bericht (tweede foto onderaan):

In het BD van 20 december jl. las ik het artikel ‘De mannelijkheid staat onder druk’. Hierin worden de resultaten van een kleine steekproef over mannelijkheid gepresenteerd. Wat blijkt? Gemiddeld zes van de tien mannen tussen de 18 en 35 jaar vinden dat mannelijkheid onder druk staat en ongeveer de helft vindt dat mannen niet meer zichzelf kunnen zijn, omdat de maatschappij volgens hen vervrouwelijkt is. Ze snappen niet dat het omgekeerde waar is. Wij mannen kunnen juist meer onszelf zijn als we ons niet hoeven te spiegelen aan ouderwetse, achterhaalde en beperkende stereotypen van mannelijkheid. Het zou dus voor iedereen beter zijn als we hiermee ophouden. Neem een voorbeeld aan de 15-jarige Kick Schiferli die in het NRC (‘Praten is ook voor mannen beter dan spierballen’, 19-12-2023) terecht opmerkt dat mannen als Andrew Tate een cultuur van angst hebben gecreëerd waardoor veel jonge mannen bang zijn hun emoties te tonen en te praten over problemen. Niet voor niets plegen in Nederland twee keer zoveel mannen als vrouwen zelfmoord, zijn zij vaker drugs- en alcoholverslaafd en oververtegenwoordigd geweldpleger. Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de ondervraagden het niet makkelijk vindt om man te zijn. Dat kan zo zijn, maar dus niet omdat de maatschappij ‘vervrouwelijkt’ is, maar juist omdat we van mannen nog steeds verwachten dat ze een “échte man” zijn. Om het voor iederéén beter te maken moeten we dus af van traditionele ideeën over mannelijkheid. En ook van de onderwaardering van wat nog vaak als vrouwelijk wordt gezien.

Laten we ons in 2024 daarom niet langer druk maken over de vraag of we wel mans genoeg zijn, maar in plaats daarvan of we mens genoeg zijn. 

Lees hier het digitale krantenartikel van het Brabants Dagblad (premium).

 

Deel dit bericht