Kledingvoorschriften voor meiden, handtastelijke mannen en menstruatiehelden

Elke dag gebeuren er dingen in de wereld die laten zien waarom we bij Feniks doen wat we doen. Hoewel we onmogelijk kunnen reageren op alles waar we iets van vinden, staan we graag even stil bij het nieuws dat ons opviel. Om de analyse te maken, achtergrondinformatie te geven en patronen zichtbaar te maken. Dit is onze blik op het nieuws.

Kledingvoorschriften om niets van aan te trekken

Opnieuw laaide op enkele scholen in Nederland de discussie op rondom het verbieden van te blote kleding in de klas. Daar vallen o.a. crop tops, naveltruitjes en korte broeken onder. Een verbod dus waar vooral meisjes door worden geraakt. De leerlingen die zich te bloot zouden kleden, zouden weer terug naar huis gestuurd mogen worden om zich weer om te kleden. „Korte kleding kan bepaalde gevoelens opwekken bij anderen. Daar zijn leerlingen op die leeftijd zich niet altijd voldoende van bewust.”, stelde het Bonhoeffer College in Enschede. Hiermee leren ze meiden in feite dat ze zich anders moeten kleden omdat jongens en mannen zich niet in kunnen houden. Een klassiek voorbeeld van victim blaming (schuldvraagomkering): de kleding van de meiden wordt tot het probleem gemaakt i.p.v. dat we het gedrag van jongens en mannen veroordelen. Hierbij wordt uitgegaan van de achterhaalde gedachte ‘boys will be boys’ (jongens zijn nu eenmaal zo).


Zolang we meisjes blijven vertellen dat ze zich moeten aanpassen i.p.v. dat we jongens leren zich te gedragen, houden we een cultuur in stand waar grensoverschrijdend gedrag van mannen naar vrouwen als normaal wordt beschouwd, kleiner wordt gemaakt en soms zelfs wordt beloond. Een cultuur die vernedering van- en geweld tegen- vrouwen dus uitlokt. In deze cultuur groeien jongens op tot mannen die het normaal vinden om bijvoorbeeld ongevraagd een vrouw te zoenen (denk aan Rubiales) of aan te raken, zoals dat van de week gebeurde bij een Spaanse verslaggeefster die tijdens een live uitzending op straat door een voorbijganger werd betast aan haar billen. De vrouw wimpelde de man af maar die bleef haar lastigvallen. Gelukkig wist de politie de aanrander aan te houden. Dit soort beelden roepen terecht veel verontwaardiging op, maar de link met hoe we jongens anders opvoeden dan meisjes, hoe in deze maatschappij seksistisch en grensoverschrijdend gedrag wordt genormaliseerd en beloond, wordt helaas nog te weinig gelegd.

Laurens Kleijntjens (beleidsmedewerker en projectleider Feniks)

Hoe voelt menstruatiepijn?

Mannelijke Kamerleden ondervonden het aan den lijve door een krampen simulerend vest. Nu nog iets om bloedverlies, migraine, rugpijn, depressie en stemmingswisselingen te simuleren.. Bijna 80 procent van de vrouwen heeft ernstige klachten tijdens de menstruatie. Om een diagnose te kunnen stellen is meer onderzoek nodig naar bijvoorbeeld premenstrueel syndroom (PMS) of endometriose. De kennisachterstand is enorm.

Tegelijk is er vijf keer meer geld geïnvesteerd in onderzoek naar erectiestoornissen dan in onderzoek naar PMS. Terwijl ongeveer 19 procent van de mannen gedurende hun leven last heeft van een erectieprobleem, tegenover 75 procent van de vrouwen die kampen met PMS-symptomen. Dit past in het patroon van al het medisch onderzoek dat historisch alleen op witte mannen werd verricht omdat die als standaard werden –en worden- gezien, waardoor gezondheidsproblemen van vrouwen niet goed worden gediagnosticeerd, met alle gevolgen van dien.

Vrouwen met menstruatie-gerelateerde aandoeningen moeten gemiddeld vijf tot zeven jaar wachten op een diagnose. Zeer terecht dus dat Women Inc vorig jaar het Manifest Menstruatie – en hormoon-gerelateerde klachten aanbood bij de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nu is oud denken hardnekkig en vastgeroeste systemen zijn dat ook. Women Inc zette daarom deze week het pleidooi voor meer onderzoek naar menstruatie-gerelateerde klachten letterlijk kracht bij door enkele mannelijke Kamerleden een vest aan te doen dat menstruatiekrampen simuleert in op te voeren sterktes.

Ook journalist Thomas van Groningen trok het vest aan en leed zichtbaar aan tafel in de studio van Op1.
Voor CU-kamerlid Nico Drost was het ervaren van de pijn een wake-up call. Zelfs met een vrouw en drie dochters thuis had hij nooit eerder beseft hoe heftig menstruatieklachten vaak ingrijpen op vrouwenlevens. Vrouwen wordt nog steeds aangeleerd dat menstruatiepijn iets natuurlijks” is dat “erbij hoort”. Mannen hebben het niet en staan er niet bij stil dat de andere helft van de bevolking het wel heeft. In de op mannen geënte maatschappij is er dus geen plek voor vrouwen ingeruimd om die pijn te uiten, er aandacht voor te vragen. Het is zelfs niet acceptabel om je ziek te melden als je zoveel pijn en last hebt dat je eigenlijk alleen uitgeschakeld in bed kunt liggen. De meeste vrouwen slepen zich met een lading pijnstillers naar hun verplichtingen (wat ook weer allerlei nadelige effecten heeft, zeker op de lange termijn) of melden zich met een “plausibelere” reden af.

Hopelijk zet deze actie van Women Inc nu wél zoden aan de dijk en komt er meer (geld voor) onderzoek naar menstruatieklachten. Waarschijnlijker is dat er volgend jaar wéér actie nodig is. Misschien kunnen we Nico Drost en Thomas van Groningen (en álle mannelijke Kamerleden) dan een krampvest geven dat behalve buikkrampen ook lage rugpijn geeft. En dan geven we hen een pilletje dat hoofdpijn of migraine veroorzaakt. En tegelijk een drankje waar je heel erg misselijk en moe van wordt. En een pil die depressie veroorzaakt en waar je afwisselend heel emotioneel en agressief van wordt. En een middeltje dat veel bloedverlies geeft. Want ongesteld zijn gaat meestal niet alleen gepaard met buikkrampen maar met minstens één van deze andere symptomen. Pas dan kunnen mannen écht invoelen wat vrouwen elke maand moeten ondergaan zonder dat er een behandeling of zelfs maar begrip en wat ruimte voor is.

Misschien hoeven we dan ook niet meer uit te leggen waarom het nodig is dat overal in Nederland –ook bij Feniks- MUP’s (menstruatie-producten uitgiftepunten) worden ingericht. Omdat de armoede in Nederland sterk groeit en er steeds meer vrouwen en meisjes geen geld hebben voor maandverband of tampons, en dus moeten improviseren of gedurende hun menstruatie niet naar school kunnen. Misschien kunnen we het dan net als in Spanje ook in Nederland gaan hebben over menstruatieverlof: Dat het normaal gevonden gaat worden dat vrouwen zich indien noodzakelijk ziek kunnen melden vanwege ernstige menstruatieklachten.

Veerle Slegers (directeur Feniks)

Onze beleidsmedewerker Laurens Kleijntjens onderging al eerder de menstruatiepijntest. Hij kreeg er een certificaat voor en de titel BLOEDserieuze menstruatieheld. We zagen er bij Feniks de humor wel van in…

Deel dit bericht