Krachtverhalen

Feniks heeft al honderden vrouwen ondersteund naar een betere toekomst. Lees hier enkele verhalen van hen.

Het krachtverhaal van Dayenne

"Bij Feniks vond ik mezelf helemaal terug."

Dayenne

In het Brabants Dagblad vertelt Dayenne haar verhaal. Ze voelt zich weer de sterke vrouw die tegen een stootje kan door haar traject bij Feniks. 

“Bij de voedselbank stuitte Dayenne Perez Valdez-Hermanus (31) op een foldertje van Feniks: Op eigen kracht. De titel van het foldertje prikkelde haar. Perez Valdez is een sterke vrouw die haar drie kinderen opvoedt in een flatje in Stokhasselt in Tilburg-Noord. De vrees voor wéér een deceptie deed haar echter twijfelen. De Curaçaose heeft vaker meegedaan aan cursussen, maar die hielpen haar nooit verder. Familie overtuigde haar het toch te proberen. Eenmaal binnen verdwenen de twijfels. “

Ik kwam daar allerlei vrouwen van verschillende leeftijden uit verschillende culturen tegen. Iedereen heeft een verhaal en ik kon het mijne kwijt. Ik voelde me meteen thuis.” Perez Valdez werkte bij Feniks aan haar presentatie en zelfvertrouwen. “Ik had twee jaar thuis gezeten, solliciteerde tot tien keer per dag. ‘Als we een kandidaat nodig hebben, nodigen we je uit’, hoorde ik dan. Dat is slopend, mijn zelfvertrouwen was helemaal weg.” Dat vertrouwen deed ze stukje bij beetje weer op in haar groepslessen bij Feniks. Want daar bleek dat Perez Valdez eigenlijk best goed bezig was. “Bij mijn cv hoorde nog een foto en ik heb ook les gekregen in het schrijven van motivatie- en sollicitatiebrieven. Maar het belangrijkste is dat ik mezelf helemaal terugvond.”

Inmiddels werkt Perez Valdez 15 uur bij Nuevo in de ouderenzorg. “Sommige cliënten willen mij graag als vast contact, dus het gaat hartstikke goed. Wat de afgelopen tijd is gebeurd is echt een wonder.”

Het krachtverhaal van Wilma

“Verschillende culturen komen bij elkaar en daardoor krijg je begrip voor elkaar.”

Wilma

Wilma leed jarenlang aan depressies en was daardoor aan huis gekluisterd. Dankzij de activiteit ‘Koffietijd’ en training ‘Op Volle Kracht Vooruit!’ bij Feniks kwam ze er weer bovenop. Hierdoor combineert ze nu betaald werk en een opleiding in de zorg.

Wilma is een geboren en getogen Tilburgse. Zij heeft twee volwassen zonen uit een eerder huwelijk en is ondertussen alweer 21 jaar gelukkig getrouwd met haar vrouw Ankie. “Ik kreeg terugkerende depressies waarvan de laatste jarenlang heeft geduurd. Ik ontving geen uitkering van het UWV, we leefden enkel van het salaris van mijn vrouw.”

Door haar ziekte is Wilma er tien jaar tussenuit geweest. Op de Facebook-pagina van Feniks zag ze de training ‘Op Volle Kracht Vooruit!’ (OVKV) en nam contact op. Omdat deze pas later startte, ging ze eerst de ontmoetingsactiviteit ‘Koffietijd’ doen. De afwisseling van leuke activiteiten en diepgaande gesprekken sprak haar erg aan: “Verschillende culturen komen bij elkaar en daardoor krijg je begrip voor elkaar.”

Bij OVKV leerde Wilma naar zichzelf te kijken en haar kwaliteiten te (her)ontdekken. “Dit was nodig omdat ik mijn zelfvertrouwen kwijt was. Tijdens de cursus ga je op zoek naar vrijwilligerswerk. In een gemoedelijke sfeer ben ik deskundig geholpen met tips, informatie en ook bij het solliciteren.” Wilma ging vrijwilligerswerk doen bij de ruilwinkel aan de Korvelseweg en had het daar erg naar haar zin. “Ik kon meer dan ik dacht en groeide enorm. Toen besefte ik dat ik weer kon gaan werken om zo mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.”

Een groepsgenoot vroeg haar mee naar een bijeenkomst voor herintreedsters van SwitchZ. Een traject waarbij je een opleiding tot verzorgende (Individuele Gezondheid/Maatschappelijke Zorg) volgt in 1.5 jaar, waarbij je betaald werkt en studeert. Door Feniks is Wilma gemotiveerd nieuwe dingen te ondernemen en groeide haar zelfvertrouwen. “Ik was door de depressies en het thuiszitten zó afhankelijk geworden. Nu durfde ik de stap te zetten om deze nieuwe uitdaging aan te gaan!” Ondanks dat de studie pittig is, vindt Wilma de stof uitdagend en het werken met ouderen heel fijn. “Het merendeel is zo blij en dankbaar dat je komt. Ondanks dat het soms zwaar is, is er humor, zelfspot en lachen we veel. De tijd vliegt, zoveel plezier heb ik in mijn werk!”

Het krachtverhaal van Benita

"Door 'Koffietijd' heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben. 

Benita

Benita doet bij Feniks mee met ‘Koffietijd’, de ontmoetingsactiviteit op woensdagochtend waar vrouwen uit verschillende culturen samenkomen. Benita organiseert bij ‘Koffietijd’ regelmatig creatieve activiteiten.

Benita, die op haar 16e van Duitsland naar Nederland verhuisde, had altijd een leuke baan. Ze studeerde Rechten en ging aan de slag in de Rechtsbijstand.

Maar op een dag ging haar gezondheid plotseling sterk achteruit. “Ik begon me ineens heel grieperig te voelen en had onverklaarbare pijn. De huisarts stuurde me in eerste instantie naar huis. Maar de volgende dag werd de pijn zo hevig dat ik naar de eerste hulp ging. Daar heb ik me niet laten wegsturen. Toen bleek het een abces aan de buitenkant van mijn darm te zijn.”

Het leven van Benita veranderde compleet. Binnen 2,5 jaar werd ze maar liefst 6 keer geopereerd. Dat had een flinke impact. “Ik was te ziek om naar buiten te gaan. Ik verloor mijn baan. Ik heb mezelf regelmatig afgevraagd: ‘stopt dit ooit?'”

De eerste keer dat ze weer boodschappen ging doen na maanden thuis zitten, vergeet ze nooit meer. “De supermarkt voelde als een oorlogsgebied. Alles kwam op me af. Ik werd duizelig van al die mensen, het leek wel een mierennest. Het was alsof de tijd voor mij langzamer ging dan voor de rest. Alsof ik er niet bij hoorde.” Stapje voor stapje bouwde ze het contact met de buitenwereld weer op.

Haar psycholoog raadde haar aan om bij Koffietijd te gaan kijken. “De eerste keer vond ik super spannend, maar ik werd heel erg gerustgesteld.” Sinds die eerste keer is Benita elke woensdagochtend trouw aanwezig. “Het is altijd ontzettend leuk omdat we zo veel verschillende dingen doen. Van knutselen tot diepgaande gesprekken. Door ‘Koffietijd’ heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben. Alle vrouwen daar hebben een rugzakje, dus kan ik het ook dragen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen.”

Al snel ging Benita meehelpen met het organiseren van activiteiten, zoals het maken van een kookboek met recepten van deelneemsters. “Bij Feniks werd er gekeken wat ik nodig had en welke capaciteiten ik had. Het organiseren van activiteiten doet me goed, het geeft me weer een doel.” In de toekomst wil Benita vooral anderen helpen. “Zonder mijn psycholoog en Feniks had ik niet gestaan waar ik nu sta. Ik vind het heel fijn dat ik nu iets kan betekenen voor anderen die in dezelfde positie zitten.”