Krachtverhalen

Feniks heeft al honderden vrouwen ondersteund naar een betere toekomst. Lees hier enkele verhalen van hen.

Het krachtverhaal van Dayenne

"Bij Feniks vond ik mezelf helemaal terug."

Dayenne

In het Brabants Dagblad vertelt Dayenne haar verhaal. Ze voelt zich weer de sterke vrouw die tegen een stootje kan door haar traject bij Feniks. 

“Bij de voedselbank stuitte Dayenne Perez Valdez-Hermanus (31) op een foldertje van Feniks: Op eigen kracht. De titel van het foldertje prikkelde haar. Perez Valdez is een sterke vrouw die haar drie kinderen opvoedt in een flatje in Stokhasselt in Tilburg-Noord. De vrees voor wéér een deceptie deed haar echter twijfelen. De Curaçaose heeft vaker meegedaan aan cursussen, maar die hielpen haar nooit verder. Familie overtuigde haar het toch te proberen. Eenmaal binnen verdwenen de twijfels. “

Ik kwam daar allerlei vrouwen van verschillende leeftijden uit verschillende culturen tegen. Iedereen heeft een verhaal en ik kon het mijne kwijt. Ik voelde me meteen thuis.” Perez Valdez werkte bij Feniks aan haar presentatie en zelfvertrouwen. “Ik had twee jaar thuis gezeten, solliciteerde tot tien keer per dag. ‘Als we een kandidaat nodig hebben, nodigen we je uit’, hoorde ik dan. Dat is slopend, mijn zelfvertrouwen was helemaal weg.” Dat vertrouwen deed ze stukje bij beetje weer op in haar groepslessen bij Feniks. Want daar bleek dat Perez Valdez eigenlijk best goed bezig was. “Bij mijn cv hoorde nog een foto en ik heb ook les gekregen in het schrijven van motivatie- en sollicitatiebrieven. Maar het belangrijkste is dat ik mezelf helemaal terugvond.”

Inmiddels werkt Perez Valdez 15 uur bij Nuevo in de ouderenzorg. “Sommige cliënten willen mij graag als vast contact, dus het gaat hartstikke goed. Wat de afgelopen tijd is gebeurd is echt een wonder.”

Het krachtverhaal van Wilma

“Verschillende culturen komen bij elkaar en daardoor krijg je begrip voor elkaar.”

Wilma

Wilma leed jarenlang aan depressies en was daardoor aan huis gekluisterd. Dankzij de activiteit ‘Koffietijd’ en training ‘Op Weg naar Werk’ bij Feniks kwam ze er weer bovenop. Hierdoor combineert ze nu betaald werk en een opleiding in de zorg.

Wilma is een geboren en getogen Tilburgse. Zij heeft twee volwassen zonen uit een eerder huwelijk en is ondertussen alweer 21 jaar gelukkig getrouwd met haar vrouw Ankie. “Ik kreeg terugkerende depressies waarvan de laatste jarenlang heeft geduurd. Ik ontving geen uitkering van het UWV, we leefden enkel van het salaris van mijn vrouw.”

Door haar ziekte is Wilma er tien jaar tussenuit geweest. Op de Facebook-pagina van Feniks zag ze de training ‘Op Weg naar Werk’ en nam contact op. Omdat deze pas later startte, ging ze eerst de ontmoetingsactiviteit ‘Koffietijd’ doen. De afwisseling van leuke activiteiten en diepgaande gesprekken sprak haar erg aan: “Verschillende culturen komen bij elkaar en daardoor krijg je begrip voor elkaar.”

Bij Op Weg naar Werk leerde Wilma naar zichzelf te kijken en haar kwaliteiten te (her)ontdekken. “Dit was nodig omdat ik mijn zelfvertrouwen kwijt was. Tijdens de cursus ga je op zoek naar vrijwilligerswerk. In een gemoedelijke sfeer ben ik deskundig geholpen met tips, informatie en ook bij het solliciteren.” Wilma ging vrijwilligerswerk doen bij de ruilwinkel aan de Korvelseweg en had het daar erg naar haar zin. “Ik kon meer dan ik dacht en groeide enorm. Toen besefte ik dat ik weer kon gaan werken om zo mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.”

Een groepsgenoot vroeg haar mee naar een bijeenkomst voor herintreedsters van SwitchZ. Een traject waarbij je een opleiding tot verzorgende (Individuele Gezondheid/Maatschappelijke Zorg) volgt in 1.5 jaar, waarbij je betaald werkt en studeert. Door Feniks is Wilma gemotiveerd nieuwe dingen te ondernemen en groeide haar zelfvertrouwen. “Ik was door de depressies en het thuiszitten zó afhankelijk geworden. Nu durfde ik de stap te zetten om deze nieuwe uitdaging aan te gaan!” Ondanks dat de studie pittig is, vindt Wilma de stof uitdagend en het werken met ouderen heel fijn. “Het merendeel is zo blij en dankbaar dat je komt. Ondanks dat het soms zwaar is, is er humor, zelfspot en lachen we veel. De tijd vliegt, zoveel plezier heb ik in mijn werk!”

Het krachtverhaal van Benita

"Door 'Koffietijd' heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben." 

Benita

Benita doet bij Feniks mee met ‘Koffietijd’, de ontmoetingsactiviteit op woensdagochtend waar vrouwen uit verschillende culturen samenkomen. Benita organiseert bij ‘Koffietijd’ regelmatig creatieve activiteiten.

Benita, die op haar 16e van Duitsland naar Nederland verhuisde, had altijd een leuke baan. Ze studeerde Rechten en ging aan de slag in de Rechtsbijstand.

Maar op een dag ging haar gezondheid plotseling sterk achteruit. “Ik begon me ineens heel grieperig te voelen en had onverklaarbare pijn. De huisarts stuurde me in eerste instantie naar huis. Maar de volgende dag werd de pijn zo hevig dat ik naar de eerste hulp ging. Daar heb ik me niet laten wegsturen. Toen bleek het een abces aan de buitenkant van mijn darm te zijn.”

Het leven van Benita veranderde compleet. Binnen 2,5 jaar werd ze maar liefst 6 keer geopereerd. Dat had een flinke impact. “Ik was te ziek om naar buiten te gaan. Ik verloor mijn baan. Ik heb mezelf regelmatig afgevraagd: ‘stopt dit ooit?'”

De eerste keer dat ze weer boodschappen ging doen na maanden thuis zitten, vergeet ze nooit meer. “De supermarkt voelde als een oorlogsgebied. Alles kwam op me af. Ik werd duizelig van al die mensen, het leek wel een mierennest. Het was alsof de tijd voor mij langzamer ging dan voor de rest. Alsof ik er niet bij hoorde.” Stapje voor stapje bouwde ze het contact met de buitenwereld weer op.

Haar psycholoog raadde haar aan om bij Koffietijd te gaan kijken. “De eerste keer vond ik super spannend, maar ik werd heel erg gerustgesteld.” Sinds die eerste keer is Benita elke woensdagochtend trouw aanwezig. “Het is altijd ontzettend leuk omdat we zo veel verschillende dingen doen. Van knutselen tot diepgaande gesprekken. Door ‘Koffietijd’ heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben. Alle vrouwen daar hebben een rugzakje, dus kan ik het ook dragen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen.”

Al snel ging Benita meehelpen met het organiseren van activiteiten, zoals het maken van een kookboek met recepten van deelneemsters. “Bij Feniks werd er gekeken wat ik nodig had en welke capaciteiten ik had. Het organiseren van activiteiten doet me goed, het geeft me weer een doel.” In de toekomst wil Benita vooral anderen helpen. “Zonder mijn psycholoog en Feniks had ik niet gestaan waar ik nu sta. Ik vind het heel fijn dat ik nu iets kan betekenen voor anderen die in dezelfde positie zitten.”

Het krachtverhaal van Iryna

"Feniks heeft me geholpen mijn nieuwe leven op te bouwen."

Iryna

Iryna Vitkova (49) is afkomstig uit Oekraïne en is voor de liefde naar Nederland gekomen. Ze is hooggeschoold en had in haar thuisland een goede baan in de financiële sector. In 2011 leert ze haar man kennen en de eerste 3 jaar reist hij op en neer. Sinds 2014 woont Iryna in Nederland en is ze gelukkig getrouwd.

“Voordat ik verliefd op hem werd, wilde ik nooit naar het buitenland verhuizen,” vertelt de trotse Oekraïense. Over de huidige situatie in haar moederland wil ze niet veel kwijt; dat is te pijnlijk. Haar familie woont in oorlogsgebied en als er geen contact mogelijk is, maakt zij zich vanzelfsprekend grote zorgen.

In Nederland aangekomen zoekt Iryna samen met haar man de beste cursussen om snel Nederlands te leren. Dit valt niet mee, want sommige cursussen kosten veel geld of er is een lange wachtlijst. Ook is het volgens Iryna belangrijk om te kijken naar het niveau van de andere cursisten omdat het tempo laag kan liggen. Omdat haar universitaire diploma hier niet erkend wordt, gaat ze naast Nederlands ook de cursus Basiskennis Boekhouden volgen. Hierna volgt ze een praktijkdiploma boekhouding op MBO4-niveau. “Veel mensen vinden cijfers saai, maar ik ben er dol op.”

Ze begint met het zoeken naar een passende baan, maar kan die op haar niveau niet vinden. Bij sollicitaties wordt ze vaak afgewezen, omdat ze de taal nog onvoldoende beheerst. Tijdelijk gaat ze als postverdeler werken bij PostNL. Iryna begint onzeker te worden. “Hoe kan het dat ik steeds word afgewezen met mijn kennis en achtergrond?”

Ze gaat online op zoek naar een cursus solliciteren en komt bij Feniks terecht, waar ze de cursus ‘Op Weg naar Werk’ volgt. “Hier leerde ik mezelf te presenteren en groeide mijn zelfvertrouwen. Als je taalfouten maakt, ben je nog geen domme buitenlander.” Iryna gaat aan de slag met haar CV en ze leert bij Feniks andere vrouwen kennen die dezelfde drempels ervaren. Al voordat de cursus is afgelopen, wordt ze tegelijkertijd op twee vacatures aangenomen. Ze kiest de meest uitdagende; administratief medewerker bij Smart Profile. Over haar werkgever is ze laaiend enthousiast. Aan Feniks heeft Iryna warme herinneringen: “Wat jullie doen is echt goed! Feniks zou bekender moeten zijn, want jullie hebben me geholpen mijn nieuwe leven op te bouwen.”

Het krachtverhaal van Kathy

"Feniks hielp me sterk en zelfverzekerd te worden."

Kathy

Kathy is afkomstig uit Vietnam en komt 1,5 jaar geleden naar Nederland voor de liefde. Op dat moment gebeurt er ontzettend veel in haar leven. De wereld zit midden in de corona-pandemie en haar moeder komt te overlijden na een operatie. Kathy komt met veel angsten en zorgen aan in Nederland. Ze mist haar moeder en moet erg wennen aan het koude weer en een vreemde cultuur. Daarnaast heeft ze nog geen sociaal netwerk in Nederland buiten haar partner en maakt ze zich druk om het vinden van een baan.

Via haar nieuwe buurvrouw leert Kathy het MamaVerhalenKoor kennen. Omdat ze van zingen houdt, besluit ze zich aan te sluiten bij het koor. Hier komt ze in contact met een medewerker van Feniks. Kathy geeft aan dat ze de Nederlandse taal beter wil beheersen. Hiervoor is ze bij Feniks aan het juiste adres. Al snel durft Kathy meer uit haar comfortzone te treden en bezoekt ze op uitnodiging van haar taalcoach enkele evenementen van Feniks, zoals de viering van Internationale Vrouwendag.

“In Vietnam is het schoonheidsideaal voor vrouwen diep in de cultuur geworteld. Vrouwen die hier aan voldoen, maken meer kans op persoonlijk en professioneel succes. Al dit soort normen en stereotypen brengen veel onzekerheden met zich mee,” legt Kathy uit. Ze wordt zich in Nederland bewust dat ze zich als vrouw niet hoeft te verstoppen en dat een vrouw gelijkwaardig is aan een man. Nederlandse vrouwen zijn voor haar een voorbeeld door hun doorzettersmentaliteit, volgens Kathy een teken van een sterk karakter.

Door meer actief te worden, erop uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten, wordt Kathy steeds zelfverzekerder. Haar doel is om haar eigen geld te verdienen en financieel onafhankelijk te worden. Onlangs heeft Kathy een parttime baan gevonden als verkoopmedewerkster, dus de eerste stap is al gezet. “Bij Feniks heb ik niet alleen Nederlands geleerd, maar ook hoe ik sterk en zelfverzekerd kan zijn, hoe ik vastgeroeste denkwijzen kan veranderen en hoe ik meer gerespecteerd kan worden als vrouw.”

Het krachtverhaal van Mira

Van onrust naar een rustiger en geruster leven.

Mira is een echte volkse Tilburger van begin 40 jaar. Zij is gescheiden na 10 jaar huwelijk en heeft een zoon van 15 die bij zijn vader woont. In haar huwelijk is zij gekleineerd door haar partner: ze kon niets en was nergens goed voor. Mira heeft het gevoel dat haar zoon door zijn vader tegen haar wordt opgezet. Ze werkt 32 uur en woont nu alleen in een appartementje. Hier voelt zij zich erg eenzaam.

Mira krijgt van een collega goede verhalen te horen over haar ervaringen met Feniks waarop ze zich aanmeldt. Naast eenzaamheid, heeft Mira ook lichamelijke klachten als rugpijn, slaapproblemen en een gevoel van onrust. Ze ervaart veel stress. Deelname aan ‘De Uitgaansgroep’ lijkt haar wel wat. Dan kan ze contact maken met andere vrouwen waarmee ze in haar vrije tijd af kan spreken.

Dankzij de maandelijkse bijeenkomsten en individuele begeleiding, waarbij ze leert opkomen voor zichzelf, wordt Mira rustiger en geruster. Ze geeft aan fijne contacten te hebben met enkele deelneemsters en dankzij de extra ondersteuning kan ze nu beter met haar stress omgaan. Ze is nu zelfverzekerder naar haar ex. Op advies van Feniks schakelt zij hulp in voor haar zoon via Buro Maks. Mira kijkt positiever naar zichzelf, haar leven en is zichzelf weer gaan waarderen!

Het krachtverhaal van Shima

Een warme, veilige plek tijdens de lockdown.

Shima is een jonge zeer bescheiden vrouw die dakloos wordt doordat haar man plotseling naar Egypte vertrekt. Via een kamergenoot in de opvang van Traverse krijgt Shima de tip om eens bij Feniks langs te gaan. Ze beheerst nauwelijks de Nederlandse taal, heeft geen eigen netwerk en is kwetsbaar en bang in de gemengde (m/v) nachtopvang van Traverse. Tijdens de winter wordt het voor haar erg zwaar om alleen op straat te zwerven. Als (jonge, knappe) vrouw is zij extra kwetsbaar. Daar komt nog eens bij dat tijdens de corona-lockdown nergens een mogelijkheid is om naar het toilet te gaan of even binnen op te warmen of te schuilen. Voor het team en vrijwilligers is haar vraag om regelmatig bij ons te mogen verblijven een dilemma wat betreft het risico op corona-besmetting. Dit wordt zowel onderling als met haar besproken. Met name over het afstand houden en hygiëne worden duidelijke afspraken gemaakt.

Hoewel dit niet onze functie is, besluiten we gezien de situatie om haar een “snelcursus” taalondersteuning te geven. Hierdoor kan ze gedurende de winter drie keer per week binnen zijn in een veilige omgeving. Ze ontpopt zich als een ijverige leerling. Door opgebouwd vertrouwen komt Shima regelmatig met een mail of brief aan, waarvoor zij uitleg vraagt. Met haar vrijwillige taalcoach deelt zij steeds meer haar zorgen over de gevolgen van haar scheiding als ze terugkeert naar haar woonplaats in Egypte, waar beide families wonen. We nemen over deze zorgelijke situatie contact op met Traverse. Inmiddels is door de gemeente gezorgd voor zogenaamde ‘koude opvang’, dat wil zeggen de mogelijkheid om overdag in tenten te verblijven. Traverse blijkt haar verder niet te kunnen helpen omdat Shima geen uitkering heeft aangevraagd. Reden hiervan is dat zij nog geen recht heeft op een zelfstandige verblijfsvergunning. Als bij de IND bekend wordt dat ze inmiddels gescheiden is, zal immers haar tijdelijke verblijfsvergunning vervallen.

Vanwege deze specifieke situatie melden we Shima aan bij het Vluchtelingenwerk, omdat terugkeer naar Egypte mogelijk onveilig is. Deze organisatie gaat haar helpen met de aanvraag van een zelfstandige verblijfsvergunning. Shima’s wens en streven is een betaalde baan te krijgen zodat zij in Nederland op eigen benen kan staan en een zelfstandig bestaan op kan bouwen. Of dit lukt, ligt in ieder geval niet aan haar motivatie!

Het krachtverhaal van Anna

Via een BBL opleiding op weg naar financiële zelfstandigheid.

We ontmoeten Anna tijdens de markt ‘Samen sterk tegen armoede’ in MFA het Zuiderkwartier. Anna is een alleenstaande moeder met een inwonend zoontje van 5 jaar. Haar zoontje heeft een hersenbloeding gehad en is op dit moment nog aan het revalideren. Anna doet met veel liefde en plezier vrijwilligerswerk bij Traverse. Ze werkt daar als begeleider en tolk voor de doelgroep Eritreeërs. Traverse kan haar geen betaalde baan aanbieden. Ze ontvangt een uitkering.

Anna is op 13 jarige leeftijd als vluchteling naar Nederland gekomen vanuit Eritrea en wil haar eigen kennis en (levens)ervaring inzetten in de begeleiding van kwetsbare groepen. Zij heeft een certificaat verzorgende (vergelijkbaar met MBO niveau 2/3), maar kan door de onregelmatige werktijden in de zorg niet als verzorgende gaan werken. Om haar kansen op betaald werk te vergroten wil Anna zich laten bijscholen en een erkend diploma halen. Ze wil er écht iets mee opschieten en financieel zelfstandig worden en niet meer afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.

Anna schakelt de hulp van Feniks in bij haar zoektocht. Met behulp van individuele coaching en thuisopdrachten onderzoekt ze de mogelijkheden op het gebied van scholing. Anna is gemotiveerd en heeft een duidelijk beeld van wat ze wil en kan en is bereid om zich voor de volle 100% in te zetten. Tijdens haar zoektocht naar opleidingen in de richting van maatschappelijke zorg komt ze uit bij de BBL opleiding Maatschappelijke Zorg voor ervaringsdeskundigen aan het Zadkine College in Rotterdam. Deze MBO niveau 4 opleiding duurt 2 jaar en kost € 4.200,- voor het volledige, tweejarige traject, exclusief boeken, readers etc. Boeken dienen zelf aangeschaft te worden, de kosten hiervan zijn € 300,-. Haar zus woont in Rotterdam en heeft aangeboden om op Anna’s zoontje te passen tijdens de opleidingsdagen. De klantregisseur bij Werk en Inkomen wijst haar verzoek om deze opleiding met behoud van uitkering te mogen volgen af. De klantregisseur is van mening dat Anna ongeschoold betaald kan gaan doen en via deze route kan sparen voor de opleidingskosten. Anna is vastberaden en meldt zich aan voor het schooljaar 20/21 en vindt een betaalde stage bij een erkend leerbedrijf in Rotterdam. Hiermee heeft zij haar eerste stap naar financiële onafhankelijkheid gezet. We hebben vanaf het begin vertrouwen in haar. Als professionele ervaringsdeskundige zal Anna van betekenis zijn voor veel kwetsbare doelgroepen in de samenleving.

Het krachtverhaal van Fajah

Van financiële zorgen naar betaald werk en gepassioneerde vrijwilligster.

De Antilliaans-Nederlandse Fajah (60+) is ten einde raad, haar financiële reserves zijn op; de WW-uitkering is twee jaar geleden gestopt en van haar spaarpotje is de bodem bereikt. Haar partner heeft te kennen gegeven niet voor haar te willen zorgen en dreigt haar op straat te zetten als ze geen eigen inkomen heeft. Ze is al vaak langs het pand van Feniks gelopen en op een dag besluit ze aan te bellen. Tot haar opluchting kan ze direct bij de loopbaancoach haar verhaal kwijt. Er is veel voor haar onduidelijk, omdat haar partner alle zaken regelt en de vaste lasten betaalt. Hij werkt fulltime en Fajah zorgt sinds haar ontslag in 2016 volledig voor het huishouden. De sfeer in huis is de laatst tijd verslechterd, er wordt veel gemopperd over en weer. Dat maakt haar verdrietig en onzeker. Ze weet niet waar ze naar toe kan in het geval dat hij haar buiten zet. Fajah wil graag bij haar partner blijven en haar steentje bijdragen maar weet niet hoe. Ze heeft geen idee wat haar rechten zijn. De koopwoning is niet van haar, ze is niet getrouwd, er is geen samenlevingscontract, ze zijn geen fiscaal partners, dus haar partner krijgt ook geen toeslag van de Belastingdienst voor haar. Haar uitwonende kinderen stoppen haar soms wat geld toe.

Fajah is graag creatief bezig en in haar vrije tijd maakt ze graag sieraden. Ze zou hier graag geld mee willen verdienen maar weet niet hoe. Op Facebook krijgt ze lovende reacties maar niemand koopt iets van haar. Diverse gesprekken volgen, we helpen Fajah met het maken van een cv en bij het online solliciteren. Haar zelfvertrouwen groeit en ze bloeit langzaam weer op. Ze haalt oude contacten weer aan. Onverwachts belt Fajah naar Feniks met de mededeling dat ze een betaalde baan heeft gevonden als schoonmaker bij het casino. Doordat ze op zaterdag werkt krijgt ze toeslag op haar uurloon. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor haar. Ze heeft al proefgedraaid en het is haar erg goed bevallen. En dat is wederzijds, de werkgever heeft haar gevraagd om meer uren te werken. Fajah stemt hiermee in en besluit ook om op dinsdagmiddag deel te nemen aan de activiteit ‘Creaties en Variaties’ bij Feniks. Hier kan zij haar creativiteit kwijt, en al snel wordt zij ingezet als vervanging van de vrijwillige begeleidster die vanwege gezondheidsproblemen moet stoppen.