Lezing ‘Vrouwen in de kunst’ op 25 mei om 18.45 uur in museum de Pont

In 1989 telden de Guerrilla girls in het Museum of Modern Art het aantal vrouwelijke kunstenaars én het aantal vrouwen dat naakt afgebeeld werd in een kunstwerk. De conclusie was dat 5% van de kunstenaars op de afdeling moderne kunst vrouw is maar 85% van de naakten ook vrouw is. Ze stelden op een iconische poster de retorische vraag “Do women have to be naked to get into the museum?”

Marie José Eijkemans geeft lezingen over hedendaagse kunst. Op donderdagavond 25 mei licht ze tijdens haar lezing vrouwelijke kunstenaars uit van 1850 tot Nu in museum de Pont. Ze komen vaak van ver, en leggen een lange weg af om de erkenning en waardering te krijgen die hen toekomt. Want wie was de vrouwelijke Rembrandt, de kunstzuster van Van Gogh, de vrouw achter Kandinsky? Werd de wereldberoemde Urinoir toch door een vrouw gemaakt? En wie zijn de power kunstenaressen van nu?

De lezing wordt georganiseerd door Feniks en de inleiding wordt verzorgd door onze oud-directeur Gerda de Vries! We starten in het auditorium van de Pont om 18.45 uur en de toegang tot het museum is vanaf 17 uur gratis. Een vrijwillige eigen bijdrage voor het werk van Feniks wordt op prijs gesteld. De lezing duurt tot 20.00 uur waarna er nog tijd is om de tentoonstelling KRAAAN van Raphaela Vogel te bekijken. Aanmelden is niet nodig.

Deel dit bericht