Bert Wagendorp over mannenvriendschap - 28 november 2019

Verslag Bert Wagendorp over mannenvriendschap

Wat is het verschil tussen mannen- en vrouwenvriendschap? Kunnen mannen daarin iets van vrouwen leren? Hoe maak je problemen en gevoelens bespreekbaar in een vriendengroep? Hoe spreek je vrienden aan op ongewenst gedrag? Deze en andere vragen stonden centraal bij Mans Genoeg op 28 november 2019. Na het verschijnen van Bert Wagendorps immens populaire roman Ventoux in 2013 werd hij alom geroemd om het feit dat hij de mannenvriendschap zo goed wist te vangen en beschrijven in zijn boek. ‘Een oerboek over vriendschap’ en ‘een buitengewone ode aan de mannenvriendschap’ waren enkele lovende kritieken. In 2019 kwam het vervolg Ferrara uit en dit was dan ook een uitgelezen gelegenheid om Bert Wagendorp eens aan de tand te voelen over de mannenvriendschap. Tijdens zijn lezing las hij fragmenten voor uit beide boeken en ‘Verdreven uit het Jongensparadijs’, een stuk van zijn hand dat al in 2007 in de Volkskrant, waarvoor Wagendorp al jaren als columnist schrijft, gepubliceerd werd. Hieronder kun je ‘Verdreven uit het Jongensparadijs’ teruglezen:

https://www.volkskrant.nl/mensen/verdreven-uit-het-jongensparadijs~bd7c8809/

Hierna kwam er een discussie op gang met het publiek (van +/- 25 mensen waarvan het merendeel mannen) over de overeenkomsten en verschillen tussen mannen- en vrouwenvriendschappen. Zijn die er eigenlijk? Verreweg de meeste aanwezigen zijn van mening dat er verschillen bestaan tussen mannen- en vrouwenvriendschappen. In vriendschappen tussen zowel mannen als vrouwen spelen gendernormen namelijk ook een grote rol. Het is niet zo dat vrouwen en mannen wezenlijk van elkaar verschillen, zoals veel mensen denken. Mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn vooral sociaal-culturele concepten die ons niet aangeboren zijn maar aangeleerd worden. Zo komen traditionele mannelijkheidsnormen zoals in ons dagelijks gedrag ook tot uiting in onze vriendschappen, bij de ene vriendenclub meer dan de ander. Dit kan bij mannenvriendschappen in sommige gevallen een probleem zijn, bijvoorbeeld als je graag bij een vriend terecht wilt om over je problemen of gevoelens te praten, maar dat de drempel hiervoor te hoog is, omdat de ongeschreven regel (gendernorm) is dat je over dit soort dingen niet praat als man. Daarom kiezen mannen er vaak voor om met vrienden bijvoorbeeld te gaan sporten en gevoelens op fysieke manieren te uiten, wat natuurlijk niet altijd een (goede) oplossing is. Door het wegstoppen of opkroppen van problemen en gevoelens kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan, zoals depressie en verslaving. Mannen plegen in Nederland zelfs twee keer vaker zelfmoord dan vrouwen doordat zij het gevoel hebben dat ze alles zelf op moeten lossen. Hier gaan we bij Mans Genoeg dan ook verder op in met therapeutisch coach Tim Overdiek op woensdagavond 19 februari 2020. In zijn boek ‘Als de man verliest’ schrijft hij “De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten, ze zoeken steun bij elkaar of hulp bij een psycholoog. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie.”

Aankondiging

“Vrouwen praten samen, mannen dóén samen. Dat is het kenmerkende verschil tussen mannen- en vrouwenvriendschappen. Wij mannen praten niet over relaties, onze huwelijken en onze scheidingen. Onze vriendschappen zijn gebaseerd op gezamenlijke ervaringen, vaak fysieke dingen, sport, in de jungle lopen.” Aldus schrijver Bert Wagendorp, hoofdgast bij de vierde editie van Mans Genoeg, waarin we in gesprek gaan over het thema mannenvriendschap.

Bert Wagendorp is bekend als Volkskrant-columnist, maar zeker ook als schrijver van de bestseller Ventoux en het vervolg Ferrara, over vier vrienden wiens vriendschap op scherp wordt gezet. Een uitermate goede reden om bij Mans Genoeg stil te staan bij vriendschap tussen mannen en in gesprek te gaan met creatief brein Bert Wagendorp. Wat verstaat hij onder een goede vriend? Wat heeft het verschil tussen mannenvriendschap en vrouwenvriendschap voor gevolgen voor mannen? Kunnen mannen daarin iets van vrouwen leren? Hoe maak je problemen en gevoelens bespreekbaar in een vriendengroep? Hoe spreek je vrienden aan op ongewenst gedrag? Deze en meer prikkelende vragen zullen de revue passeren. Uiteraard is er ook ruimte om je eigen vraag aan Bert te stellen en na het inhoudelijke programma is er de mogelijkheid om je boek te laten signeren.