Orange Tilburg - 3 december 2019

Verslag Orange Tilburg

Geweld tegen vrouwen is een heel groot probleem: bijna de helft van alle vrouwen in Nederland krijgt hiermee te maken. Vaak wordt dit als vrouwenprobleem beschouwd terwijl het eigenlijk een mannenprobleem is: 9 van de 10 daders van geweld tegen vrouwen zijn namelijk mannen! Gelukkig zijn de meeste mannen geen dader, maar als mannen zich niet uitspreken tegen dit geweld of ervan wegkijken, wordt het nooit opgelost. Op 3 december spraken mannen zich wél uit. Hoofdgast was Jacques Beemsterboer van de Nadine Foundation die in zijn lezing “Mam, ik bel je zo terug” het indrukwekkende verhaal van zijn dochter Nadine vertelde. Nadine werd 13 jaar geleden vermoord door haar ex-vriend. Jacques zoekt nu daders op in gevangenissen om met hen te praten over de impact van hun daden. Een ex gedetineerde die aan het programma ‘puinruimen’ meedeed was ook aanwezig en deed zijn verhaal. Daarnaast lazen Frans van der Meer (o.a. bekend als Ferry van de Zaande), Arijan van Bavel (o.a. bekend als Adje) en Hans Kokke (oud wethouder SP Tilburg) verhalen voor van Tilburgse vrouwen die geweld hebben meegemaakt. De anonieme verhalen maakten veel indruk bij het publiek in een afgeladen Duvelhok. Eén van die verhalen werd ingezonden vanuit Stichting Stop Straatintimidatie en dit verhaal delen we hieronder.

Toen ik 13 was kreeg ik voor het eerst te maken met seksuele straatintimidatie. Ik liep van school terug naar huis, toen een jongen naar mij riep of ik ‘zijn stikkie wilde likken voor €5.’ Ik voelde me vernederd en dacht wat overkomt mij nu, maar ik kon niet reageren. Ik was boos, maar tegelijkertijd overdonderd waardoor ik niets terug zei en snel door liep. Als je voor de eerste keren geïntimideerd wordt, ben je verward en begrijp je niet waarom jongens en mannen dat soort seksuele opmerkingen naar je maken. Wat veel mensen onderschatten is dat het meisjes en vrouwen dagelijks overkomt en het normaal zijn gaan vinden dat het gebeurd. Ik ben inmiddels 25 en het gebeurd nog steeds. Het wordt zelfs erger. Laatst was ik onderweg naar een bar, waar ik met vriendinnen had afgesproken. Onderweg daarnaar toe was een man die zijn riem en gulp langzaam opendeed terwijl hij mij aanstaarde. Het is zo frustrerend, want je staat machteloos. Het liefst verkoop je hem een klap, maar hij zal altijd sterker zijn dan jij. Je zal het nooit van hem winnen. Als geruststelling zeggen mensen dat je het moet laten gaan, je moet je er over heen zetten, maar waarom moet ik sterk zijn? Waarom wordt er van de vrouw verwacht dat ze hiermee leert leven en zich aanpast? De straten zijn van iedereen, maar dat soort mannen nemen de macht. Je voelt je minderwaardig door ze en hebt het gevoel dat je niet veilig over straat kan lopen. Want wat als hij overgaat tot handelen en het niet bij een opmerking blijft? Je moet als vrouw altijd op je hoede zijn, terwijl je daar helemaal geen zin in hebt als je over straat loopt of onderweg bent om iets leuks te doen. Seksuele straatintimidatie heeft dan ook niets met flirten of sensualiteit te maken. Het gaat om macht; hij ziet je niet als gelijke, maar als een lustobject. Je bent geen persoon meer, maar een ding waar hij alles tegen zegt wat hij maar wilt. Seksuele straatintimidatie moet afgelopen zijn. Het is tijd dat de plegers zich aanpassen en aangepakt worden. De verantwoordelijkheid mag niet meer bij de vrouw liggen; het is geen probleem van het slachtoffer, maar van de pleger.

De drukbezochte bijeenkomst met zo’n 75 mensen werd afgesloten door een presentatie van projectleider Laurens Kleijntjens, die zich hardop afvroeg waarom we, afgaande op de cijfers waaruit blijkt dat 9 van de 10 daders van geweld tegen vrouwen mannen zijn, niet meer de oplossing zoeken bij mannen. Vaak wordt vrouwen geadviseerd om een cursus zelfverdediging te volgen, of erger nog: wordt er van haar verwacht dat ze zich anders kleed, niet te veel drinkt, zich thuis laat brengen of bepaalde plekken dient te vermijden. Dit noemen we victim blaming. De oplossing ligt juist bij mannen die elkaar op fout gedrag kunnen aanspreken, het goede voorbeeld kunnen geven als rolmodel voor jongens en mannen, enz. We leven in een maatschappij waarin seksisme en genderongelijkheid genormaliseerd en gebagatelliseerd wordt. Hier zijn we allemaal verantwoordelijk voor dus we kunnen er ook allemaal iets aan doen. Dat verschil kun je iedere dag maken. Ook als je zelf niet dit soort schadelijk machogedrag vertoont, kun je bijvoorbeeld wel je vrienden erop aanspreken, slachtoffers bijstaan, of erover praten met andere mannen. In het kader van Orange the World werd rond deze periode ook het Feniksgebouw oranje verlicht en deelden we oranje rozen uit op de markt aan zo’n 200 voorbijgangers waarbij we ondersteunende reacties ontvingen. De vrijwilligers die de rozen uitdeelden hebbe alle in het verleden relationeel geweld meegemaakt. De warme reacties van het publiek op de markt deed hen zichtbaar goed. Hieronder enkele voorbeelden: “Jullie doen goed werk. Mijn vriendin is door haar partner mishandeld. Zij is hierdoor bij jullie terecht gekomen en jullie hebben haar heel erg geholpen.” “Ik werk in de thuiszorg en heb hier wel eens mee te maken. Goede actie!” “Een jonge vader met zijn zoontje heeft de roos aangenomen. En in plaats van goede actie zei hij meteen “Ik probeer op 3 december aanwezig te zijn.”” “Een vrouw van middelbare leeftijd zei, “goede actie, maar ik ken niemand die dit is overkomen” Toen ik (vrijwilliger Feniks) vertelde dat, indien je erover durft te praten, er heel veel vrouwen in de omgeving erover durven te praten.”gaf zij mij gelijk. Een open communicatie hierover is heel belangrijk.” Orange Tilburg werd naast onze vaste sponsor het Oranje Fonds mogelijk gemaakt door het Deltaplan-campagnefonds van Emancipator. Over het Deltaplan om jongens en mannen te betrekken bij de bestrijding van geweld tegen meisjes en vrouwen kun je meer lezen op onze website of www.emancipator.nl.

Aankondiging

Van 25 november t/m 10 december wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de ’16 dagen tegen gendergerelateerd geweld, onder de naam ‘Orange the World’ van de United Nations. In dit kader presenteren Mans Genoeg en Gemeente Tilburg: ‘Orange Tilburg’. Feniks start op 3 december met een bijzondere avond die in het teken staat van het betrekken van mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Op 10 december sluit gemeente Tilburg af met een bijeenkomst over geweld tegen sekswerkers.

Di 3 december, vanaf 20.00 uur (inloop 19.45u), Het Duvelhok, St. Josephstraat 133, Tilburg

Geweld tegen vrouwen is een heel groot probleem: bijna de helft van alle vrouwen in Nederland krijgt hiermee te maken. Vaak wordt dit als vrouwenprobleem beschouwd terwijl het eigenlijk een mannenprobleem is: 9 van de 10 daders van geweld tegen vrouwen zijn namelijk mannen! Gelukkig zijn de meeste mannen geen dader, maar als mannen zich niet uitspreken tegen dit geweld of ervan wegkijken, wordt het nooit opgelost. Op 3 december spreken mannen zich wél uit. Hoofdgasten zijn Jacques en Wanda Beemsterboer met hun lezing “Mam, ik bel je zo terug”. Hun dochter Nadine werd 13 jaar geleden vermoord door haar ex-vriend. Jacques zoekt nu daders op in gevangenissen om met hen te praten over de impact van hun daden. Daarnaast lezen Frans van der Meer (o.a. bekend als Ferry van de Zaande), Arijan van Bavel (o.a. bekend als Adje) en andere mannen verhalen voor van Tilburgse vrouwen die geweld hebben meegemaakt. Toegang is gratis. Bij deze indrukwekkende avond aanwezig zijn, is een stem tegen geweld tegen vrouwen! *

Di 10 december, vanaf 17:30u (inloop met eten), Club Smederij, Burg. Brokxlaan 8-82, Tilburg

Op dinsdag 10 december organiseren de gemeente Tilburg en Sterk Huis een bijeenkomst over Geweld tegen Sekswerkers, een reëel probleem zoals blijkt uit eerder onderzoek van Proud en SOA Aids Nederland. Ruim driekwart ervaart seksueel geweld; van intimidatie, ongewenste seksuele diensten tot aanranding en verkrachting. Fysiek geweld, van aan de haren trekken tot slaan en schoppen en zware mishandeling, heeft 60% van de sekswerkers ooit minimaal een keer meegemaakt. Financieel economisch geweld, zoals diefstal, afpersing, uitbuiting of het weigeren van een zakelijke bankrekening door een bank, is aan de orde bij meer dan de helft van de ondervraagde sekswerkers. In het Prostitutiebeleid dat dit jaar door de gemeente Tilburg is vastgesteld is veel aandacht voor de verbetering van de positie van sekswerkers en het tegengaan van misstanden. In deze bijeenkomst met presentaties en ruimte voor debat staat de vraag centraal hoe we dit geweld samen tegen kunnen gaan. Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht.

* Deze avond wordt gesponsord door Emancipator vanuit het Deltaplan, het Oranje Fonds en Het Duvelhok. Kijk voor het laatste nieuws op www.facebook.com/fenikstilburg. Neem ook een kijkje op de website van de Nadine Foundation: www.nadinefoundation.nl