Mans Genoeg met Rikkert van Huisstede - 15 september 2020

Zowel de organisatoren Feniks en de Kennismakerij, als sponsor het Oranje Fonds zijn verheugd om weer een nieuwe Mans Genoeg aan te mogen kondigen! Op dinsdag 15 september zijn we terug met theatermaker en multi-talent Rikkert van Huisstede. Rikkert ziet al op jonge leeftijd in hoe ouderwets en beperkend de normen zijn waar je volgens de maatschappij aan moet voldoen om een “echte man” te zijn. “Een echte man is iemand die zeker is van zichzelf, die bluft als hij iets niets weet, iemand die sterk is, individueel, geen hulp nodig heeft. Een dapper iemand, niet te emotioneel. Heteroseksueel ook. Als je die eigenschappen hebt, of een aantal ervan, dan zien mensen je als een man, dan doe je het goed.” Aldus Rikkert in een interview voor RTL Nieuws.

Dat mannen niet kwetsbaar mogen zijn, geen gevoelens mogen uiten, niet lief en zacht mogen zijn, dat gaat er bij Rikkert niet in: “Doordat veel mannen deze eigenschappen en gevoelens onderdrukken en ontkennen, ontwikkelen zij vaak maar de helft van hun menselijk potentieel; dat is heel zonde en de oorzaak van veel problemen.” Als kunstenaar en in zijn privéleven speelt Rikkert met nieuwe definities van mannelijkheid en laat hij zien hoe mannen meer ruimte kunnen maken om zichzelf te zijn. Na een solovoorstelling over dit thema komt Rikkert erachter dat er veel meer mannen zijn die worstelen met het krappe mannelijkheids-hokje en hun eigen verhaal willen vertellen. Zo ontstaat Rikkerts regiedebuut ‘Boys Won’t Be Boys’, een voorstelling waarin ongeveer 25 mannen, in wisselende samenstelling, door middel van dans, zang, cabaret, gesproken verhalen en rap vertellen over hoe ze buiten het stereotype manbeeld vallen. Rikkert: “Het is een verhaal dat over iedereen gaat. Het is voor iedereen relevant. Daarom moet het uit de marge, het moet op het hoofdpodium.”

Inmiddels toert Boys Won’t Be Boys al een jaar door het land voor uitverkochte zalen en in het najaar komt de voorstelling ook weer naar Tilburg! We zijn dan ook blij en trots om Rikkert van Huisstede als gast bij Mans Genoeg te verwelkomen en met hem en het publiek in gesprek te gaan over mannelijkheidsnormen, gender, diversiteit en hoe hij hier in zijn leven en werk mee speelt. En natuurlijk laat hij bij Mans Genoeg ook enkele fragmenten uit zijn spraakmakende voorstelling Boys Won’t Be Boys zien en horen! Kortom, dit mag je niet missen!

Aanmelden

In verband met de RIVM-maatregelen is aanmelden verplicht. Meld je aan door een mail te sturen naar laurens.kleijntjens@fenikstilburg.nl met je naam en het aantal personen.  Let op: we hebben een beperkt aantal plaatsen dus wees er op tijd bij, want vol is vol!

Praktisch

We starten op 15 september om 20.00 uur in de Kennismakerij in de LocHal. Inloop is vanaf 19.45 uur. Neem a.u.b. voor de zekerheid je bevestigingsmail mee. Het programma duurt tot 21.30 uur. Graag tot ziens bij Mans Genoeg!