Tim Overdiek: Als de man verliest - 19 februari 2020

Verslag Mans Genoeg met Tim Overdiek

Dat er veel belangstelling was voor het thema en de presentatie van Tim Overdiek bleek uit de hoge opkomst. Ruim 65 mensen waarvan zeker 60% mannen wisten hun weg te vinden naar de Stemmingmakerij in de LocHal. Er moesten extra stoelen worden bijgehaald om iedereen te kunnen laten zitten. Na een korte introductie over het project Mans Genoeg begon Overdiek zijn interactieve presentatie. Hij vertelde over zijn vader, die hij op jonge leeftijd verloor aan een hartstilstand. Het was een man die weinig van zijn gevoelens en emoties liet zien. Overdiek vroeg het publiek om precies zo’n man uit je eigen omgeving in gedachten te nemen deze avond. Sommige mannen in het publiek dachten hierbij aan zichzelf. Leidraad van de presentatie waren de thema’s controle (het niet kunnen fiksen), onmacht (niet kunnen verduren), isolement (geen hulp durven vragen), vluchtgedrag (van onmacht naar almacht) en intimiteit (eerst seks, dan voelen). Het werd een avond vol ontboezemingen over de mannelijke manier van omgaan met tegenslag. Dit kan zijn het verliezen van een dierbare, relatie, baan of gezondheid. Tim las enkele passages voor uit zijn boek ‘Als de man verliest’ en dit maakte veel los. Persoonlijke verhalen werden gedeeld, zowel door Overdiek als de mannen in het publiek. Zo vertelde iemand over zijn broer die suïcide had gepleegd en een ander over zijn scheiding. Mannen vinden het vaak moeilijker om hulp te zoeken, kiezen vaker voor destructief gedrag en raken vaker in een isolement. Op deze avond gingen we in op waarom dit zo is en werden er handvatten aangereikt voor mannen om beter om te kunnen gaan met verlies en tegenslag. Het was bijzonder dat er zoveel diepliggende emoties werden gedeeld. De aanwezige mannen voelden zich gesterkt door elkaar en de fijne, open sfeer. Er werd nog lang nagepraat terwijl Overdiek zijn boeken signeerde. Deze avond was een zeer positieve ervaring waar we met veel genoegen op terugkijken! Meer info over Tim Overdiek en zijn praktijk? Kijk op http://www.timoverdiek.nl/

Aankondiging

Tim Overdiek (1965) is therapeutisch coach en schrijver. In zijn praktijk begeleidt hij vooral mannen met verlies of tegenslag. Dat is de rode lijn in zijn interactieve presentatie. Geen onderwerp blijft onbesproken, en geen enkele vraag is taboe.

Hoe rouwen mannen om de dood van een geliefde, om een gestrande relatie, om verlies van gezondheid of plotseling ontslag op het werk? Wat kunnen vrouwen hierin leren? Hoe ontmoeten of hoe verliezen vrouwen en mannen elkaar in de aanloop naar of in de periode na een overlijden? Tim Overdiek gaat bij Mans Genoeg in op deze en andere vragen, vanuit persoonlijke verhalen en ervaringen én in gesprek met het publiek.

Als ervaringsdeskundige kent Overdiek beide kanten van de medaille. Hij was 13 jaar toen zijn vader overleed na een hartstilstand. In 2009 overleed zijn echtgenote Jennifer (41) aan de gevolgen van een verkeersongeval. Hij bleef achter met hun zoontjes van 9 en 12 jaar. Over het eerste jaar na haar dood schreef hij het boek ‘Tranen van Liefde’.

Op 1 oktober 2019 is ‘Als de man verliest’ verschenen. Samen met co-auteur Wim van Lent behandelt Tim mannelijke thema’s als onmacht, isolement, seksualiteit, suïcide, vaderlijn. In dit boek zijn ook openhartige gesprekken opgenomen met bekende Nederlandse mannen over hun verliesverhaal, onder wie A.F.Th. van der Heijden, Humberto Tan, Douwe Bob, Ahmed Marcouch, Mano Bouzamour. Beide boeken zijn op deze avond te koop en worden door Overdiek gesigneerd.

Overdiek was onder meer NOS-correspondent in Washington en Londen, adjunct-hoofdredacteur en radiopresentator. Na een driejarige opleiding tot therapeutisch coach gooide hij het roer om, en verliet hij na meer dan dertig jaar de journalistiek. Sinds oktober 2017 houdt hij praktijk in Amsterdam.