Overzicht Tilburgse activiteiten i.h.k.v. Orange the World

Van zaterdag 25 november t/m zondag 10 december voeren we weer actie tegen gender-gerelateerd geweld i.h.k.v. de VN-campagne Orange the World. Overal ter wereld worden markante gebouwen oranje verlicht om aandacht te vragen voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Daarnaast worden er allerlei evenementen georganiseerd om bewustwording te creëren. Geweld tegen vrouwen en meisjes is wereldwijd (en dus ook in Nederland!) namelijk de meest voorkomende schending van mensenrechten, die naar schatting meer dan één op de drie vrouwen gedurende hun leven treft. Hieronder een overzicht van wat Feniks en onze partners dit jaar in Tilburg organiseren.

Op zaterdag 25 november – de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’- trapt V-Fest af met een viering van de vulva.
De vulva: we weten er te weinig over en wat we weten is vaak incorrect en onvolledig. We schamen ons er soms voor of maken ons zorgen of ‘het daar allemaal wel klopt’. Een vulva zou genderbepalend zijn en een ‘geslaagde’ vrouw moet voldoen aan een hele lading eisen. Wij zijn daar klaar mee! Empower the V!
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Theater de Nieuwe Vorst
Tickets: https://denieuwevorst.nl/programma/v-fest

Op donderdag 30 november organiseert Feniks samen met Studium Generale een bijzonder gesprek met studenten over grensoverschrijdend gedrag. Samen met journalist Milou Deelen, regeringscommissaris Mariëtte Hamer en de Tilburgse studentenverenigingen (St. Olof, Plato en Vidar) gaan we op zoek naar antwoorden en oplossingen. Daarnaast zullen Prof. dr. Jantine Schuit (vicerector magnificus en lid van het College van Bestuur van Tilburg University) en Laurens Kleijntjens (beleidsadviseur en projectleider bij Feniks) aan het woord komen. Iedereen is welkom en toegang is gratis.
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Aula van het Cobbenhagengebouw op de campus van Tilburg University
Meer info: https://www.tilburguniversity.edu/nl/campus/studium-generale/mores-bij-studentenverenigingen

Eveneens op donderdag 30 november: op uitnodiging van Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en Blauwe Maan speelt theatergroep Jonge Klei de voorstelling ‘Waar geen woorden voor zijn’. Een voorstelling over seksueel kindermisbruik en de effecten daarvan op latere leeftijd.
Tijd: 19.30 – 20.30 uur, nabespreking tot 21:15 uur
Locatie: Factorium
Aanmelden: https://expertisecentrum-hgkm.nl/voorstelling-waar-geen-woorden-voor-zijn/ (gratis)

Op zondag 3 december organiseert Gemeente Tilburg samen met verschillende partners een bijeenkomst: VEILIG, ALTIJD EN OVERAL, over de verschillende soorten geweld die vrouwen elke dag meemaken. Op deze dag praten we over onze ervaringen, leren we over dit probleem en willen we de buitenwereld veiliger maken. Mensen kunnen ook organisaties ontmoeten die kunnen helpen bij geweld tegen vrouwen.
Tijd: 13.00 – 16.30 uur
Locatie: LocHal
Aanmelden: https://bibliotheekmb.op-shop.nl/3391/orange-the-world/03-12-2023 (gratis)

Daarnaast is nog doorlopend te bezoeken van 25 november t/m 8 december:
WTFFF.NL: interactief virtueel kunstwerk over online intimidatie.
Locatie: Futurelab, LocHal (gratis)

Deel dit bericht