Pitch Feniks i.h.k.v. Coming Out Day 2021

Mo van Bavel hield gisterenavond namens Feniks een bijzondere pitch bij de viering van Coming Out Day over het belang van Feniks voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Tilburg. Hieronder kun je de pitch nog eens nalezen.

Vrouwenemancipatie en emancipatie van lesbische vrouwen gaat in Tilburg al zo’n 45 jaar hand in hand. Komend jaar bestaat Feniks en haar voorloper, het Vrouwencentrum 45 jaar.
Bij het Vrouwencentrum was ook een groep lesbische vrouwen zeer actief voor de vrouwenemancipatie en de roze emancipatie. Ook nu is er binnen het diverse team van Feniks, in mijn persoontje, een lesbische vrouw werkzaam.

Zichtbaarheid juichen we toe en we zijn blij dat het COC gebruik maakt van onze huisvesting en ook bij Feniks hangen we de Regenboog/inclusievlag buiten op een dag als deze, de Coming Out Day.
Toch is uitgesproken zichtbaar niet voor iedereen oké.

De bijdrage die Feniks levert m.b.t. inclusie is o.a. dat wij binnen ons werk migrantenvrouwen en andere vrouwen bereiken voor wie het ‘uitgesproken roze-zijn’, of zelfs over het onderwerp praten of vragen stellen, nog steeds onveilig is.

Die veilige omgeving biedt Feniks als vrouwenemancipatiecentrum juist wél aan de meiden en vrouwen die vragen hebben omtrent hun éigen seksuele identiteit, of in het algemeen, én er in hun eigen omgeving niet over kunnen praten en die daarmee niet naar een zichtbaar roze organisatie durven gaan.

Een grote diversiteit aan vrouwen, dus met een bi-culturele achtergrond, met diverse geloofsovertuigingen, met een traditionele Tílburgse achtergrond; allemaal nemen ze samen deel aan de activiteiten die we bij Feniks aanbieden.

En bínnen ons reguliere werk maken we allerlei verschillende taboes bespreekbaar, dus ook homoseksualiteit, waardoor Feniks bijdraagt aan de emancipatie en integratie van Tilburgse burgers. Door de diversiteit binnen alle geledingen – zoals de vrijwilligsters –  van Feniks, krijgen deelnemers ook positieve rolmodellen voor ogen die taboes bespreekbaar maken.

Een voorbeeld: een Marokkaans-Nederlandse moeder heeft ondersteuning gevoeld en gekregen om haar zorg om de homoseksualiteit van haar zoon eindelijk te durven bespreken; het geleidelijk aan te gaan accepteren en heel belangrijk: met hem in contact te blijven en niet te breken, in tegenstelling tot wat haar directe omgeving tegen haar zei.

Feniks blijft graag deelnemen aan de LHBTI+ werkgroep omdat wij door ons werk een wezenlijke bijdrage leveren en letterlijk kleur geven aan Tilburg Regenboogstad. Vastgeroeste gendernormen doorbreken doen we overigens ook door ons op mannenemancipatie gerichte project ‘Mans Genoeg’. En Feniks is actief in de bestrijding van Straatintimidatie, wat bijdraagt aan de veiligheid voor LHBTI+.

Nog even voor de beeldvorming, picture this:
een bedekte Marokkaanse vrouw en een trans-vrouw gezusterlijk zij aan zij, deelnemend aan een activiteit, lachend met en naar elkaar.

Mijn naam is Mo van Bavel en ik ben trots werkzaam bij Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg.

 

Deel dit bericht