Project ‘WIJ.. doorbreken de cirkel van geweld’ van start

Het project ‘WIJ.. doorbreken de cirkel van geweld’ van Stichting Open mind is van start gegaan. In dit project vertellen zestig sterke mensen hoe zij samen de cirkel van geweld hebben doorbroken. Gerda, directeur van Feniks, en Gulcan, oud-deelneemster en vrijwilliger bij Feniks, doen samen mee met een persoonlijk verhaal en portret. De reizende multimediale tentoonstelling gaat van start op het Kruisplein in Rotterdam en zal daarna door de rest van Nederland reizen. Op de website www.stichtingopenmind.nl is te zien welke gemeentes zullen volgen. Hopelijk kan Tilburg hier binnenkort aan toe worden gevoegd.

WIJ.. doorbreken de cirkel van geweld is een nieuw project van stichting Open mind in samenwerking met het Programma ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’. De samenwerking streeft naar het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling; één van de lastigste opgaven die het landelijke programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) heeft. Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt, het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen.

Toch is het vaak een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?’, die impact heeft en er mede voor kan zorgen dat de vaak vicieuze cirkel van geweld wordt doorbroken.

In Nederland zijn in de afgelopen 5 jaar 747.000 mensen van 18 jaar of ouder slachtoffer geweest van minstens één incident van fysiek en/of seksueel geweld. Dit betreft 5,5% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Het gaat hierbij om geweld dat werd gepleegd door iemand uit de (brede) huiselijke kring, zoals een (ex)partner of huisvrienden (Bron: WODC prevalentie onderzoek 2019). Deze cijfers tonen aan dat het één van de grootste maatschappelijke problemen binnen onze samenleving is. Het gebeurt veelal niet in de openbaarheid en er is een hoog percentage recidive (herhaling van misdrijf). Bovendien heeft de coronacrisis hier ook nog eens een negatief effect op doordat de spanningen in huis vaak oplopen als we lange tijd dicht op elkaar zitten, met minder mogelijkheden om er even uit te gaan.

Samen met fotograaf Mounir Raji en stylist Richard Schreefel zijn de moedige deelnemers geportretteerd. WIJ.. doorbreken de cirkel van geweld maakt met behulp van de krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen en dat we daar iets aan moeten doen.

We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof het niet bestaat, of de verantwoordelijkheid hiervoor bij anderen neerleggen. Nee, JIJ kunt iets doen en er mede voor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. WIJ…geeft inzichten en voorbeelden hoe JIJ de cirkel van geweld kunt doorbreken.
De portretten zijn gebundeld in een reizende multimediale buiten- en binnen expositie, (digitale) magazine, film en podcasts. De korte film, magazine en de podcast zijn via de volgende link te bekijken/beluisteren: www.stichtingopenmind.nl/wij-content. In het WIJ magazine vind je het verhaal en portret (zie ook hieronder) van Gulcan en Gerda.

Fotograaf: Mounir Raji en stylist: Richard Schreefel © stg. Open mind

Spreek er over, doorbreek de cirkel en stop het geweld. #WIJdoorbrekendecirkelvangeweld

Deze week maken wij ook meer bekend over onze acties i.h.k.v. Orange the World 2020 (16 dagen tegen gendergerelateerd geweld van 25 november t/m 10 december). Hier zullen we o.a. vanuit Mans Genoeg veel aandacht aan besteden met als doel het betrekken van mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen.

Deel dit bericht