Terugblik Symposium ‘Op of over de Rand’

Donderdag 30 november was een mooie en belangrijke avond op Tilburg University, waar we in gesprek gingen met studenten over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het symposium ‘Op of over de Rand: de Mores bij Studentenverenigingen’. De voorzitters van de drie Tilburgse studentenverenigingen (St. Olof, Vidar en Plato) namen deel aan een panelgesprek waarbij zij vertelden waar ze staan, wat ze al doen, maar ook waar ze tegenaanlopen bij de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging. Dat vergt moed, en we zijn dan ook blij dat zij zich zo betrokken opstellen en hebben laten zien dat ze hier echt actief mee aan de slag willen.

Prof. dr. Jantine Schuit (vicerector magnificus en lid van het College van Bestuur van Tilburg University) vertelde over hoe Tilburg University omgaat met meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij studenten en wat de universiteit precies doet om misstanden zoveel mogelijk tegen te gaan. Onze projectleider Laurens Kleijntjens ging in zijn interactieve lezing in op de achterliggende oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en gaf concrete tips voor mannen om deel te worden van de oplossing.

Speciale gast was Mariëtte Hamer, Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zij kwam haar opdracht en het landelijke Studentenpact toelichten en ging met de aanwezige studenten in gesprek. Het Studentenpact is gemaakt door en voor studenten om de nodige cultuurverandering binnen studentenverenigingen in gang te zetten. Sophie Haccou, één van de initiatiefnemers van het pact, vertelde meer over de totstandkoming hiervan.

De voorzitters van de studentenverenigingen hebben het pact ondertekend en daarmee hun commitment laten blijken. We blijven graag actief meedenken met de verenigingen over de cultuurverandering die nodig is om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. En wat ons betreft gaan we dit gesprek ook voeren op andere universiteiten en met studenten in het hoger onderwijs.

Speciale dank aan:
onze samenwerkingspartner Studium Generale Tilburg en in het bijzonder Hannah van den Bosch, Milou Deelen voor de geweldige presentatie van de avond en openhartigheid, Mariëtte Hamer en haar team, Jantine Schuit en Tilburg University, St. Olof, Vidar en Plato.

In navolging op het symposium heeft Univers Magazine een hele serie artikelen, interviews, video’s en een podcast gewijd aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder een interview met onze projectleider Laurens Kleijntjens. Bekijk alle artikelen hier.

Deel dit bericht