Vanaf vandaag mogen de oranje shirts weer aan en de oranje vlaggen uit! Zo gebeurt dit ook bij Feniks Emancipatie Expertise centrum in Tilburg. Alleen niet om de reden die je zou verwachten. Feniks kleurt vandaag en de komende weken namelijk niet oranje omdat Nederland voetbalt, maar omdat wij meedoen aan de VN-campagne ‘Orange the World’ ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. Deze internationale actie wordt ieder jaar gehouden van 25 november t/m 10 december. Zestien dagen lang hangt bij Feniks dus de vlag uit. Niet met de leus ‘Hup Holland!’, maar met ‘Stop geweld tegen vrouwen!’
Waarom Orange the World?
Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een enorm probleem en zo ook in Nederland. Meer dan de helft van alle vrouwen in Nederland krijgt te maken met seksuele straatintimidatie. Bijna de helft van de vrouwen in Nederland krijgt te maken met fysiek en/of seksueel geweld. In ons land krijgt 30% van de werkende vrouwen te maken met aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. Maar liefst 10% van alle vrouwen in Nederland heeft een verkrachting meegemaakt. En in Nederland wordt elke 8 dagen een vrouw vermoord, veelal door hun (ex-) partner. Toch leidt dit in ons land tot relatief weinig verontwaardiging en protest. In tegenstelling tot andere Europese landen met vergelijkbare cijfers, zoals Spanje en Frankrijk. Daar gaan mensen massaal de straat op om te demonstreren tegen gender-gerelateerd geweld. In die landen leverde dat meer bewustwording en betere wetgeving op. Dit geeft aan dat blijvende aandacht nodig is en demonstraties en campagnes zin hebben.
Mannen als deel van de oplossing
We zijn dit jaar voortdurend geconfronteerd met nieuws over grensoverschrijdend gedrag van mannen. De onthullingen over intimidaties, aanrandingen en verkrachtingen rond The Voice of Holland, Johan Derksen die grapjes maakte over verkrachting op nationale televisie, Marc Overmars die dickpics stuurde naar een vrouwelijke medewerker, het Amsterdams Studenten Corps met hun seksistische kreten, de handtastelijkheden en vernedering van vrouwen bij Formule 1 races. En zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan. Dat al deze zaken geen losse, op zichzelf staande incidenten meer kunnen worden genoemd, spreekt voor zich. Ze zijn onderdeel van een cultuur waarin de schuld neerleggen bij slachtoffers (victim blaming), seksistische grappen, ongelijke behandeling en vernedering van vrouwen als normaal wordt beschouwd, kleiner wordt gemaakt en soms zelfs wordt beloond. Een cultuur die geweld tegen vrouwen dus uitlokt. Hierdoor is het van groot belang dat meer mannen zich uitspreken tegen seksisme en geweld tegen vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld door vrienden en collega’s aan te spreken op seksistische grappen en opmerkingen, seksuele intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag. Feniks zet zich al jaren in om mannen te betrekken bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen en mensen uit de LHBTI+ gemeenschap. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina voor concrete tips en video’s hoe ook jij deel kunt worden van de oplossing. Ook geven we op aanvraag lezingen en workshops over gender en preventie van geweld. Op 30 november doet Feniks mee met de Orange the World bijeenkomst van de gemeente Tilburg in Cinecitta, waarvoor je je kunt aanmelden.
Maak je thuis zelf geweld mee of heb je vermoedens van huiselijk geweld? Bel gratis naar Veilig Thuis: 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.