Themabijeenkomsten

afbeelding

Feniks Emancipatie Expertise Centrum organiseert informatieve en spraakmakende themabijeenkomsten over actuele onderwerpen.

Op de planning:

8 maart Internationale Vrouwendag Tilburg - Vrouwen & Vrijheid

Al meer dan 100 jaar wordt over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Dit is ook een Tilburgse traditie geworden dankzij Feniks Emancipatie Expertise Centrum, die dit al bijna 45 jaar met de stad organiseert. Dit jaar i.s.m. Theater De Nieuwe Vorst, Duvelhok en de Kennismakerij. In 2020 is het landelijke thema ‘Vrijheid’.

Hoofdgasten zijn Rajae El Mouhandiz en Karin Bruers. Beide vrouwen laten zich niet in 1 discipline beschrijven. Film- en theatermaakster Rajae El Mouhandiz is bijvoorbeeld als zangeres genomineerd in de lijst van 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Op 8 maart geeft zij een vrijheidscollege waarmee ze de ruimte laat zien die vrouwen mogen en kunnen innemen om te worden wie of wat ze willen zijn. Hierbij betrekt zij haar eigen levensloop en put ze uit zowel westerse als oosterse waarden. 
De bekende cabaretière, sociaal onderneemster en schrijfster Karin Bruers is bovenal activiste. Met trots wordt op deze vrouwendag de primeur gepresenteerd van haar ‘High Heels Liberation Front’, waarbij ze meer op de hak neemt dan hoge hakken… 

Wat betekent vrijheid voor jou? Laat dit in maximaal 2 minuten op de zeepkist/podium zien of horen, door een persoonlijke bijdrage in welke vorm dan ook. Meld je hiervoor aan door vóór 2 maart te mailen naar secretariaat@fenikstilburg.nl; het aantal plaatsen is helaas beperkt. Het gratis inhoudelijke programma wordt afgewisseld door muzikale intermezzo’s van singer-songwriter Claudy. Vooraf kun je deelnemen aan de gezellige maaltijd en vanaf 21.30 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de spetterende afterparty met DJ Han. Iedereen is welkom!

Wanneer: zondag 8 maart 2020, 18.00 - 23.30 uur
Waar: Theater De Nieuwe Vorst (Willem II Straat 49)

Programma:

17.00 – 18.00 uur: inloop 

18.00 – 19.45 uur: gezamenlijke vegetarische maaltijd (aanmelden d.m.v. betaling!)

20.00 – 21.30 uur: programma grote zaal, geopend door emancipatie-wethouder Rolph Dols
(gratis toegang; vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld)

21.30 – 23.30 uur: netwerkcafé en swingende afterparty met DJ Han

Maaltijd: Reserveren verplicht. Aanmelding d.m.v. vooruitbetaling van € 7,50 tot uiterlijk 2 maart op rekeningnummer NL25INGB0003558985 t.n.v. Feniks o.v.v. maaltijd IVD en je naam. Let op: vol is vol (er zijn 75 plaatsen). Wil je de Meedoenregeling gebruiken, dan is dit incl. 1 consumptie. Stuur uiterlijk 2 maart je mail met klantnr. naar secretariaat@fenikstilburg.nl.

Flyer Vrouwendag 2020

Andere activiteiten in Tilburg op Internationale Vrouwendag:
(Feniks ontvangt geen gemeentelijke subsidie voor de coördinatie van IVD en daarom kan het zijn dat deze lijst niet compleet is)

Wereldcafé 13 op zondag 8 maart van 15.00 - 17.00 uur
Op zondag 8 maart is er een nieuwe editie van het Wereldcafé met dit keer o.a. een lezing over Internationale Vrouwendag: We horen van een drietal spreeksters hoe vrouwendag gevierd wordt in o.a. Koerdistan (Sham Ahmed), Oost-Europa en Curaçao (Eunice Eisden), en hoe het staat met de emancipatie aldaar. Gerda de Vries, directeur van het Tilburgse Emancipatie Expertise Centrum Feniks, komt daarnaast vertellen over het Internationale Vrouwendagprogramma, dat deze avond bij theater De Nieuwe Vorst plaatsvindt.

Wereldcafé | Talkshow over Tilburg in de Wereld
Wanneer: zondag 8 maart 2020
Waar: Kolektivo, Trouwlaan 189, 5021 WG Tilburg
Tijdstip: aanvang programma 15.00u, inloop vanaf 14.30u
Entree: € 3,50 inclusief 1 koffie of thee, kaarten aan de deur

Filmpremière 'Woman' in Cinecitta op 8 maart (+ afternoon tea)
Een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Een ode aan de culturele diversiteit en biodiversiteit van gebruiken, kleding, religieuze overtuigingen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.

Zumbamarathon in het Spoorpark op 8 maart

Sonia Rosales geeft Zumba lessen in Tilburg en is geen onbekende meer in het Spoorpark. Afgelopen zomer gaf ze een Zumba demo tijdens het feestelijke openingsweekend (zie foto) en in maart komt ze terug! Want op zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en dat wil ze samen met alle Tilburgse vrouwen vieren. Daarom heeft zij een sportief Zumba programma samengesteld speciaal voor die dag in het Spoorpark. De Zumba marathon vindt plaats van 10.30 tot 11.30 uur (inloop vanaf 10.15 uur) en meedoen is helemaal gratis!

Vrouwendag in Wijkcentrum de Back
 e.a.
Donderdag 5 maart 2020 van 19:00 - 22:00. Ook in Wijkcentrum de Ypelaer en de Wissel zijn activiteiten i.h.k.v. Internationale Vrouwendag. Vraag hiervoor informatie op bij het betreffende wijkcentrum.

Schrijfactie voor vrouwenrechten van Amnesty International in de LocHal op 8 maart 

Schrijf jij ook mee! Deze schrijfmiddag van Amnesty International staat helemaal in het teken van de rechten van de vrouw. Zondag 8 maart 2020, van 12:30 tot 16:15 uur.

Verschillende workshops paaldansen bij Josephine Levana Poledancing Tilburg

Workshops Handstanden, Acro en Aerial hoop op zondag 8 maart 2020 van 12:30 - 16:15 uur.

 

Kijk hier voor onze thema-avonden in het kader van Mans Genoeg. Heb je ideeën en/of wil je zelf een bijdrage leveren aan themabijeenkomsten? Neem dan contact op met Mo van Bavel, Laurens Kleijntjens of Gerda de Vries via 013-5421896 of via onderstaand contactformulier.


Contactformulier: