Internationale Vrouwendag

Bekijk hier wat Feniks de afgelopen jaren zoal heeft georganiseerd i.h.k.v. Internationale Vrouwendag op 8 maart!

IVD 2021: debat over vrouwenemancipatie

Al meer dan honderd jaar wordt over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Feniks zorgt ervoor dat het ook in Tilburg al decennialang een traditie is. Dit jaar organiseren we i.v.m. de aankomende Tweede Kamerverkiezingen een verkiezingsdebat.

Dat doen we samen met Omroep Tilburg en Theater de Nieuwe Vorst. In de grote zaal van het theater vindt een debat over vrouwenemancipatie plaats, waaraan vertegenwoordigers van de zes grootste landelijke partijen deelnemen die ook in de Tilburgse gemeenteraad zitten. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst te organiseren met publiek, en dus hebben we gekozen voor een uitzending op maandagavond 8 maart. De uitzending begint om 20.00 uur en is later ook nog online terug te zien.

Wie doen er mee aan het debat? Tweede Kamerlid Attje Kuiken namens PvdA, Tweede Kamerkandidaat Hagar Roijackers namens GroenLinks, Tilburgse wethouder van o.a. emancipatie Rolph Dols namens CDA, de Tilburgse fractievoorzitter Helma Oostelbos namens SP, Tweede Kamerkandidaat Carline van Breugel namens D66, en Tilburgs raadslid Yvonne Heutmekers namens VVD.

In totaal komen er zes stellingen aan bod. Per stelling zullen twee partijen het tegen elkaar opnemen. Iedere partij krijgt twee stellingen waarover zij in debat gaan met twee verschillende tegenstanders. Daarnaast krijgt iedere partij nog een eigen vraag om te beantwoorden. Het debat wordt geleid door onze directeur Gerda de Vries.

De onderwerpen van het debat gaan o.a. over werk-zorgverdeling (waaronder kinderopvang), toeslagen en armoede onder vrouwen, (seksueel) geweld tegen vrouwen, integratie en de verbinding tussen landelijk en lokaal emancipatiebeleid. De discussies tussen de politici zullen worden afgewisseld met straatinterviews. Hierin worden verschillende stellingen voorgelegd aan doorsnee burgers uit onze stad.

Kijken dus: maandag 8 maart om 20.00 uur bij Omroep Tilburg!

IVD 2020: Vrouwen & Vrijheid

Al meer dan 100 jaar wordt over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Dit is ook een Tilburgse traditie geworden dankzij Feniks Emancipatie Expertise Centrum, die dit al bijna 45 jaar met de stad organiseert. Dit jaar i.s.m. Theater De Nieuwe Vorst, Duvelhok en de Kennismakerij. In 2020 is het landelijke thema ‘Vrijheid’.

Hoofdgasten zijn Rajae El Mouhandiz en Karin Bruers. Beide vrouwen laten zich niet in 1 discipline beschrijven. Film- en theatermaakster Rajae El Mouhandiz is bijvoorbeeld als zangeres genomineerd in de lijst van 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Op 8 maart geeft zij een vrijheidscollege waarmee ze de ruimte laat zien die vrouwen mogen en kunnen innemen om te worden wie of wat ze willen zijn. Hierbij betrekt zij haar eigen levensloop en put ze uit zowel westerse als oosterse waarden. 
De bekende cabaretière, sociaal onderneemster en schrijfster Karin Bruers is bovenal activiste. Met trots wordt op deze vrouwendag de primeur gepresenteerd van haar ‘High Heels Liberation Front’, waarbij ze meer op de hak neemt dan hoge hakken… 

Wat betekent vrijheid voor jou? Laat dit in maximaal 2 minuten op de zeepkist/podium zien of horen, door een persoonlijke bijdrage in welke vorm dan ook. Het gratis inhoudelijke programma wordt afgewisseld door muzikale intermezzo’s van singer-songwriter Claudy. Vooraf kun je deelnemen aan de gezellige maaltijd en vanaf 21.30 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de spetterende afterparty met DJ Han

IVD 2019: Hart voor Heldinnen

‘Hart voor Heldinnen’ is het Tilburgse thema voor 2019. 
Feniks Emancipatie Expertise Centrum, de Kennismakerij, Kunstloc Brabant slaan de handen ineen met een feestelijk programma in de LocHal op 8 maart.

Om 19.15 uur begint het programma met de opening van de -vanuit Kunstloc Brabant georganiseerde- expositie ‘Unmapped’, een interdiciplinair samenwerkingsproject van Claudia den Boer (fotograaf), Katja Grässli (choreograaf) en Dorien de Wit (beeldend kunstenaar en schrijver).

Hierna zal het ‘Collegetour’-programma starten met hoofdgast en heldin van deze avond: 3FM-DJ Angelique Houtveen. Muzikale bijdrage komt van singersongwriter Anne van Damme.

Naast het gratis inhoudelijke programma is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de traditionele gezamenlijke maaltijd (reserveren!) in stadscafé van de LocHal.

Vanaf 22.00 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de spetterende afterparty waar dj Angelique van Hest muziek draait uit de Top2000 van vrouwelijke artiesten.

IVD 2018: emancipatie & politiek

De viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2018 stond in het teken van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en het emancipatiebeleid.

Onder leiding van Gerda de Vries, directeur van Feniks, gaven vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen hun reacties op stellingen over onder andere de lege portemonee van de emancipatieportefeuille, straatintimidatie en vrouwen in de Tilburgse Carnavalsstichting.

Wethouder Marcella Hendrickx opende met de oproep aan alle vrouwen: “Dames pak je kans en laat je horen. Ga stemmen en neem alle vrouwen om je heen mee!” Vooraf werd met volle teugen genoten van de heerlijke maaltijd die Kim van Kim’s kroeg bereid had.

Brenda Adyo van stichting Chance at education oogste veel belangstelling voor haar project Venuscup. Hierdoor krijgen meiden in Kenia de kans om gewoon naar school te kunnen gaan als ze hun menstruatieperiode hebben. Daarbij wil Brenda bij Tilburgse vrouwen en meiden de cup onder de aandacht brengen als goed, duurzaam en ook goedkoop alternatief voor de gebruikelijke menstruatieproducten.

Zangeres en dichteres Kizzy draagt haar gedicht over Internationale Vrouwendag voor. Ze warmt de zaal op met Superwomen van Alicia Keys. De after party met dj LaLique en dj Marlusha kan beginnen. Internationale Vrouwendag werd tot in de late uurtjes gevierd. 

IVD 2017: Vrouwen & Werk

Tilburg heeft Internationale Vrouwendag weer inspirerend en feestelijk gevierd. ‘s Middags werden Mahtab, Angelique en Gerda geïnterviewd door Radio 1 Nieuws, dat live werd uitgezonden: vrouwenrechten in Nederland gaan te vaak over vrouwen in topfuncties en het glazen plafond en te weinig over vrouwen en armoede. Dit terwijl 3/4 van de Nederlandse armen vrouw is!

Om dit voor het voetlicht te brengen, reed de bus van Radio 1 naar Tilburg. Luister het interview terug via deze link (boven aan de pagina: deel 1 start om 15.15 min. tot 19.20 min., deel 2 start om 45.35 min. tot 56.40 min.).

Ongeveer 75 mensen genoten daarna van het overheerlijke Thaise buffet. Wethouder Marcelle Hendrickx opende de avond met een inspirerende speech met het advies om naast alle taken, die vrouwen vervullen, ook goed voor jezelf te zorgen. Ook ging zij in op het gebrek aan diversiteit in topfuncties.

Het publiek bekeek daarna aandachtig de film ’40 jaar Feniks’. Afsluitend werd genetwerkt en gedanst. Totaal hebben 125 mensen deelgenomen aan deze Tilburgse viering. Dat diversiteit een krachtbron is, was te merken aan de super gezellige sfeer. 

IVD 2016: Tilburgse Vrouwen Talk 

In 2016 organiseerde Feniks op 8 maart de Tilburgse Vrouwen Talk.
De avond werd ingeleid met een heerlijk Thais buffet. Daarna luisterden bijna 150 vrouwen en mannen naar de bijzondere, ontroerende en inspirerende Tilburgse Vrouwen Talks van onder anderen Marcelle Hendrickx, Godelieve Engbersen, Maya Butalid, Nelleke van Wijk, Andrea Ossenblok en Angela van Bebber. De Talks werden afgewisseld met sfeervolle muziek van singer-songwriter Bente. Het gezamenlijk zingen van het lied ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’ van Joke Smit (nog altijd actueel!) maakte de bijeenkomst compleet. Ter afsluiting gingen de voetjes nog van de vloer bij een gezellig swingfeest. Het was een geslaagde avond!

Gemist? Beleef de avond met het item van Omroep Tilburg: