Internationale Vrouwendag

Bekijk hier wat Feniks de afgelopen jaren zoal heeft georganiseerd i.h.k.v. Internationale Vrouwendag op 8 maart!

HEKS! – Internationale Vrouwendag 2024

Op 8 maart vierden we Internationale Vrouwendag in Theater De Nieuwe Vorst met als thema HEKS! En dat thema kozen we niet voor niks, want achter het beeld van het koddige sprookjesfiguur met puntmuts op een bezemsteel gaat een tijdperk van onderdrukking en vervolging van vrouwen schuil, dat nog altijd doorklinkt in de huidige tijd. Zo werd Sigrid Kaag door Geert Wilders stelselmatig als heks gebrandmerkt, bijvoorbeeld met zijn hashtag #hexit. Zijn volgers kwamen met brandende fakkels naar Kaag toe. Ze heeft haar politieke loopbaan moeten afbreken. Hetzelfde geldt voor Sylvana Simons, die zwarte heks werd genoemd. Dit past in een lange traditie van haat tegen vrouwen en alles wat afwijkt van de dominante opinie. Maar hoewel de term ‘heks’ vaak wordt gebruikt om vrouwen de mond te snoeren, wordt de heks ook gevierd en als geuzennaam gebruikt. Er zijn steeds meer mensen die zichzelf heks noemen. De heks wordt gezien als rebel, feministisch boegbeeld en symbool van verzet tegen het patriarchaat. En de kernboodschap van de avond werd mooi verwoord door onze Keynote Speaker Bregje Hofstede: DON’T PLAY SMALL (maak je niet klein).

Het was een bijzondere avond met een prachtige opkomst. Iedereen genoot zichtbaar van de diverse performances. De interactieve (H)EXPO werd druk bezocht. Er werd gedanst, gepraat en gelachen. Dank aan iedereen die festival HEKS! tot een groot succes heeft gemaakt! Bekijk hier het volledige programma en het foto-album.

Internationale Vrouwendag 2023 – Change the System!

Op Internationale Vrouwendag staan we stil bij de noodzaak van gelijke rechten voor vrouwen en bij de oorzaken van achterstelling en onderdrukking van vrouwen in Nederland en overal ter wereld. Maar vrouwenemancipatie staat nooit los van de gelijke rechten en emancipatie van andere (groepen) mensen in de verdrukking. Daarom staat deze dag in het teken van het samen vinden van oplossingen, van de gezamenlijke strijd voor een betere wereld. We geven een stem aan de diversiteit. We maken de analyses. We staan stil bij het bloed, zweet en tranen die de strijd al heeft gekost. En we vieren dat we samen nieuwe wegen inslaan naar een nieuwe, betere wereld voor iedereen.

Theater de Nieuwe Vorst en Feniks Emancipatie Expertise Centrum brengen u een prikkelend, divers en GRATIS programma op Internationale Vrouwendag, 8 maart in de Nieuwe Vorst. 

Avondprogramma

18.00 – 18.30 uur inloop Theater De Nieuwe Vorst
18.30 – 20.15 uur gezamenlijke vegetarische maaltijd (aanmelden d.m.v. betaling)
20.30 – 20.40 uur welkomstwoord wethouder van emancipatie Esmah Lahlah
20.40 – 22.00 uur inhoudelijk programma (bekijk hier!)
22.00 – 24.00 uur borrel/dansfeest met DJ BEFTEX

Maaltijd

Volgens traditie starten we het avondprogramma met een heerlijke vegetarische maaltijd. Om 18.30 uur wordt in Theater De Nieuwe Vorst de maaltijd geserveerd. Let op: Reserveren verplicht. Aanmelding d.m.v. vooruitbetaling van € 9,50 tot uiterlijk 1 maart (de Meedoenregeling is van toepassing) op rekeningnummer NL25INGB0003558985 t.n.v. Feniks o.v.v. maaltijd IVD en je naam. Vol is vol, dus wees er op tijd bij! Kijk voor 7 maart of je betaling niet teruggestort is omdat de limiet bereikt is.

Middagprogramma met Zwermers: Omkleden voor gelijkheid!

Na een succesvolle editie in 2022 organiseert het Tilburgse performance gezelschap Zwermers samen met Feniks een protest-performance over gelijkheid! Van korte splitrok tot wijde kimono, wat je ook draagt en wie je ook bent, je verdient het om gelijkwaardig en met respect behandeld te worden. Daar gaan we graag samen met jou voor staan!

Zwermers nodigt je daarom uit om mee te doen met de protest-performance in je eigen outfits. Trek je stoute schoenen aan en kom mee omkleden voor gelijkwaardigheid. Het thema van Internationale Vrouwendag 2023 is Change the System en iedereen is uitgenodigd om mee te doen op een manier die veilig voor je voelt.

Vragen of aanmelden? Neem contact op via opnaargelijkheid@zwermers.nl, je ontvangt dan een mail met meer uitleg. Als je mee wilt doen met de performance word je op 8 maart om 15.15 uur verwacht op het Pieter Vreedeplein. Wil je liever alleen komen kijken? Dat kan ook! Kom dan om 16:00 uur naar het Pieter Vreedeplein.

IVD 2022: Zwermers en Verkiezingsdebat

Op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag waarbij wereldwijd wordt stilgestaan bij wat bereikt is en nog moet gebeuren m.b.t. vrouwenrechten en gendergelijkheid. Met dit jaar als landelijke thema: V/M Solidariteit. Als doorstart van het vroegere Vrouwencentrum organiseert Feniks in 2022 voor de 45ste keer de Tilburgse viering. In verband met ons 45-jarige bestaan doen we dat dit jaar extra feestelijk en in samenwerking met Theater De Nieuwe Vorst en Performancegroep Zwermers! Hier volgt het programma met daaronder meer uitleg en praktische informatie.

Programma

16.00 – 16.20 uur performance Zwermers op Pieter Vreedeplein (aanmelden om mee te doen)
17.00 – 17.45 uur inloop Theater De Nieuwe Vorst
17.45 – 19.15 uur gezamenlijke vegetarische maaltijd (aanmelden d.m.v. betaling)
19.30 – 19.40 uur welkomstwoord wethouder van emancipatie en inclusie Rolph Dols
19.40 – 20.15 uur pitches
20.15 – 21.30 uur verkiezingsdebat gendergelijkheid & inclusie (muziek van LaPiratesse)
21.30 – 23.00 uur borrel/dansfeest

Maaltijd

Om 17.45 uur wordt in Theater De Nieuwe Vorst een vegetarische maaltijd geserveerd. Let op: Reserveren verplicht. Aanmelding d.m.v. vooruitbetaling van € 8,00 tot uiterlijk 1 maart (de Meedoenregeling is van toepassing) op rekeningnummer NL25INGB0003558985 t.n.v. Feniks o.v.v. maaltijd IVD en je naam. Vol is vol, dus wees er op tijd bij! Kijk voor 7 maart of je betaling niet teruggestort is omdat de limiet bereikt is.

Omkleden voor gelijkwaardigheid! (16:00 Pieter Vreedeplein)

Tilburgs performance gezelschap Zwermers organiseert samen met Feniks Emancipatie Expertise Centrum een protest-performance over gelijkheid. Van kort splitrokje tot deftig mantelpak, hoe je er ook uitziet, wie je ook bent, je verdient het om gelijkwaardig en met respect behandeld te worden.

Zwermers nodigt je daarom uit om mee te doen met de protest performance in je eigen outfits. Trek je stoute schoenen aan en kom mee omkleden voor gelijkwaardigheid. Het thema van dit jaar is V/M/X solidariteit, dus iedereen is uitgenodigd om mee te doen.

Hoe kun je meedoen? Meld je aan via opnaargelijkheid@zwermers.nl, je ontvangt dan een mail met meer uitleg. Wil je liever alleen komen kijken? Dat kan ook kom dan op 8 maart 16:00 naar het Pieter Vreedeplein.

Kijk voor meer informatie op www.zwermers.nl of stel je vragen via opnaargelijkheid@zwermers.nl.

Verkiezingsdebat gendergelijkheid & inclusie

Het avondprogramma staat met een speciaal verkiezingsdebat over gendergelijkheid en inclusie in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de hand van stellingen en vragen worden de vertegenwoordigers van de grote en kleinere politieke partijen uitgedaagd om zich uit te spreken over onderwerpen als vrouwenemancipatie in Tilburg. Muziek is er van LaPiratesse. 

LaPiratesse

LaPiratesse is een intrigerend trio van 2 muzikanten en een frontmens extraordinaire die niet zingt, maar wel wat te zeggen heeft. Ze brengen vanavond het nummer Boxes; een empowering preach song over de positie van de vrouw in onze maatschappij en het binaire denken waarmee we steeds geconfronteerd worden.

In november stond LaPiratesse nog met een heus orkest in de Concertzaal, voor deze gelegenheid hebben ze daar het saxofoon kwartet uitgeplukt om samen een bijzondere versie van Boxes te brengen op Internationale Vrouwendag!

Foto: Chris Heijmans

IVD 2021: debat over vrouwenemancipatie

Al meer dan honderd jaar wordt over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Feniks zorgt ervoor dat het ook in Tilburg al decennialang een traditie is. Dit jaar organiseren we i.v.m. de aankomende Tweede Kamerverkiezingen een verkiezingsdebat.

Dat doen we samen met Omroep Tilburg en Theater de Nieuwe Vorst. In de grote zaal van het theater vindt een debat over vrouwenemancipatie plaats, waaraan vertegenwoordigers van de zes grootste landelijke partijen deelnemen die ook in de Tilburgse gemeenteraad zitten. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst te organiseren met publiek, en dus hebben we gekozen voor een uitzending op maandagavond 8 maart. De uitzending begint om 20.00 uur en is later ook nog online terug te zien.

Wie doen er mee aan het debat? Tweede Kamerlid Attje Kuiken namens PvdA, Tweede Kamerkandidaat Hagar Roijackers namens GroenLinks, Tilburgse wethouder van o.a. emancipatie Rolph Dols namens CDA, de Tilburgse fractievoorzitter Helma Oostelbos namens SP, Tweede Kamerkandidaat Carline van Breugel namens D66, en Tilburgs raadslid Yvonne Heutmekers namens VVD.

In totaal komen er zes stellingen aan bod. Per stelling zullen twee partijen het tegen elkaar opnemen. Iedere partij krijgt twee stellingen waarover zij in debat gaan met twee verschillende tegenstanders. Daarnaast krijgt iedere partij nog een eigen vraag om te beantwoorden. Het debat wordt geleid door onze directeur Gerda de Vries.

De onderwerpen van het debat gaan o.a. over werk-zorgverdeling (waaronder kinderopvang), toeslagen en armoede onder vrouwen, (seksueel) geweld tegen vrouwen, integratie en de verbinding tussen landelijk en lokaal emancipatiebeleid. De discussies tussen de politici zullen worden afgewisseld met straatinterviews. Hierin worden verschillende stellingen voorgelegd aan doorsnee burgers uit onze stad.

IVD 2020: Vrouwen & Vrijheid

Al meer dan 100 jaar wordt over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Dit is ook een Tilburgse traditie geworden dankzij Feniks Emancipatie Expertise Centrum, die dit al bijna 45 jaar met de stad organiseert. Dit jaar i.s.m. Theater De Nieuwe Vorst, Duvelhok en de Kennismakerij. In 2020 is het landelijke thema ‘Vrijheid’.

Hoofdgasten zijn Rajae El Mouhandiz en Karin Bruers. Beide vrouwen laten zich niet in 1 discipline beschrijven. Film- en theatermaakster Rajae El Mouhandiz is bijvoorbeeld als zangeres genomineerd in de lijst van 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Op 8 maart geeft zij een vrijheidscollege waarmee ze de ruimte laat zien die vrouwen mogen en kunnen innemen om te worden wie of wat ze willen zijn. Hierbij betrekt zij haar eigen levensloop en put ze uit zowel westerse als oosterse waarden. 
De bekende cabaretière, sociaal onderneemster en schrijfster Karin Bruers is bovenal activiste. Met trots wordt op deze vrouwendag de primeur gepresenteerd van haar ‘High Heels Liberation Front’, waarbij ze meer op de hak neemt dan hoge hakken… 

Wat betekent vrijheid voor jou? Laat dit in maximaal 2 minuten op de zeepkist/podium zien of horen, door een persoonlijke bijdrage in welke vorm dan ook. Het gratis inhoudelijke programma wordt afgewisseld door muzikale intermezzo’s van singer-songwriter Claudy. Vooraf kun je deelnemen aan de gezellige maaltijd en vanaf 21.30 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de spetterende afterparty met DJ Han

IVD 2019: Hart voor Heldinnen

‘Hart voor Heldinnen’ is het Tilburgse thema voor 2019. 
Feniks Emancipatie Expertise Centrum, de Kennismakerij, Kunstloc Brabant slaan de handen ineen met een feestelijk programma in de LocHal op 8 maart.

Om 19.15 uur begint het programma met de opening van de -vanuit Kunstloc Brabant georganiseerde- expositie ‘Unmapped’, een interdiciplinair samenwerkingsproject van Claudia den Boer (fotograaf), Katja Grässli (choreograaf) en Dorien de Wit (beeldend kunstenaar en schrijver).

Hierna zal het ‘Collegetour’-programma starten met hoofdgast en heldin van deze avond: 3FM-DJ Angelique Houtveen. Muzikale bijdrage komt van singersongwriter Anne van Damme.

Naast het gratis inhoudelijke programma is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de traditionele gezamenlijke maaltijd (reserveren!) in stadscafé van de LocHal.

Vanaf 22.00 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de spetterende afterparty waar dj Angelique van Hest muziek draait uit de Top2000 van vrouwelijke artiesten.

IVD 2018: emancipatie & politiek

De viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2018 stond in het teken van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en het emancipatiebeleid.

Onder leiding van Gerda de Vries, directeur van Feniks, gaven vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen hun reacties op stellingen over onder andere de lege portemonee van de emancipatieportefeuille, straatintimidatie en vrouwen in de Tilburgse Carnavalsstichting.

Wethouder Marcella Hendrickx opende met de oproep aan alle vrouwen: “Dames pak je kans en laat je horen. Ga stemmen en neem alle vrouwen om je heen mee!” Vooraf werd met volle teugen genoten van de heerlijke maaltijd die Kim van Kim’s kroeg bereid had.

Brenda Adyo van stichting Chance at education oogste veel belangstelling voor haar project Venuscup. Hierdoor krijgen meiden in Kenia de kans om gewoon naar school te kunnen gaan als ze hun menstruatieperiode hebben. Daarbij wil Brenda bij Tilburgse vrouwen en meiden de cup onder de aandacht brengen als goed, duurzaam en ook goedkoop alternatief voor de gebruikelijke menstruatieproducten.

Zangeres en dichteres Kizzy draagt haar gedicht over Internationale Vrouwendag voor. Ze warmt de zaal op met Superwomen van Alicia Keys. De after party met dj LaLique en dj Marlusha kan beginnen. Internationale Vrouwendag werd tot in de late uurtjes gevierd. 

IVD 2017: Vrouwen & Werk

Tilburg heeft Internationale Vrouwendag weer inspirerend en feestelijk gevierd. ‘s Middags werden Mahtab, Angelique en Gerda geïnterviewd door Radio 1 Nieuws, dat live werd uitgezonden: vrouwenrechten in Nederland gaan te vaak over vrouwen in topfuncties en het glazen plafond en te weinig over vrouwen en armoede. Dit terwijl 3/4 van de Nederlandse armen vrouw is!

Om dit voor het voetlicht te brengen, reed de bus van Radio 1 naar Tilburg. Luister het interview terug via deze link (boven aan de pagina: deel 1 start om 15.15 min. tot 19.20 min., deel 2 start om 45.35 min. tot 56.40 min.).

Ongeveer 75 mensen genoten daarna van het overheerlijke Thaise buffet. Wethouder Marcelle Hendrickx opende de avond met een inspirerende speech met het advies om naast alle taken, die vrouwen vervullen, ook goed voor jezelf te zorgen. Ook ging zij in op het gebrek aan diversiteit in topfuncties.

Het publiek bekeek daarna aandachtig de film ’40 jaar Feniks’. Afsluitend werd genetwerkt en gedanst. Totaal hebben 125 mensen deelgenomen aan deze Tilburgse viering. Dat diversiteit een krachtbron is, was te merken aan de super gezellige sfeer.

IVD 2016: Tilburgse Vrouwen Talk 

In 2016 organiseerde Feniks op 8 maart de Tilburgse Vrouwen Talk.
De avond werd ingeleid met een heerlijk Thais buffet. Daarna luisterden bijna 150 vrouwen en mannen naar de bijzondere, ontroerende en inspirerende Tilburgse Vrouwen Talks van onder anderen Marcelle Hendrickx, Godelieve Engbersen, Maya Butalid, Nelleke van Wijk, Andrea Ossenblok en Angela van Bebber. De Talks werden afgewisseld met sfeervolle muziek van singer-songwriter Bente. Het gezamenlijk zingen van het lied ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’ van Joke Smit (nog altijd actueel!) maakte de bijeenkomst compleet. Ter afsluiting gingen de voetjes nog van de vloer bij een gezellig swingfeest. Het was een geslaagde avond!

Gemist? Beleef de avond met het item van Omroep Tilburg: